Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Átszállíthatják Szarajevóba a Bihaćon tartózkodó migránsokat

2019-02-09
10:51
2019-02-09
16:14
Forrás
Pannon RTV
Amennyiben egy héten belül a bosnyák államvezetés nem talál megoldást a Bihać környéki migránsválságra, megkezdik a mintegy négyezer illegális bevándorló átszállítását Szarajevóba.

A bihaćiak egy hetet várnak még, és ha nem születik megoldás, rendkívüli állapotot hirdetnek és megkezdik a migránsok szervezett átszállítását az Una-Sana kanton befogadóközpontjaiból a föderáció fővárosába, Szarajevóba. A kanton szállítmányozóival pénteken egyeztek meg erről. Ale Šiljdedić szerint nagyjából négyezer migráns tartózkodik a térségben. A kanton rendőrségi szóvivője arra figyelmeztetett, hogy sok helyi lakos nagy hasznot húz ebből: „Egyesek közülük embercsempészettel foglalkoznak, mások kiadják a lakóépületeiket az illegális bevándorlóknak, éppen ezért nem lehetünk teljesen biztosak abban, hány migráns tartózkodik jelenleg a kanton területén. Mert amikor a számokról van szó, akkor azokról beszélünk, akik hivatalosan regisztrálva vannak a befogadóközpontokban, de minden bizonnyal nagyon sokan tartózkodnak még magánszemélyeknél, bérelt lakóépületekben.”

Bihaćban a bűnesetek tíz százalékát az illegális bevándorlók követik el, és ez az arány növekszik – mondta Ale Šiljdedić. Emiatt a Velika Kladuša-i válságtörzs is a napokban a határ menti városban szolgálatot teljesítő rendőrök számának növelését kérte: „Nagymértékben hiányos a felszerelésünk is. Járművekre és műszaki berendezésekre lenne szükségünk, hogy jobban ellenőrzés alatt tudjuk tartani a helyzetet.”

Közben a migránsok és az embercsempészek újabb útvonalak lehetőségét mérlegelik – tette hozzá Ale Šiljdedić. Egyesek most Bihaćból vasúton, a Boszniai Szerb Köztársaságba utaznak el a szarajevói járattal. Úticéljuk Bosanska Gradiška és a Száva folyó, amely természetes határt képez Horvátországgal, így azt kevésbé őrzik.

Bihać elesett és magára maradt a migránsválság kezelésében – nyilatkozta Šuhret Fazlić. A bosznia-hercegovinai város polgármestere arról is beszámolt a helyszínen tartózkodó stábunknak, hogy a horvát határrendőrök még a szerbiai Šidből átszökött migránsokat is Bihaćba toloncolják vissza.

Bihać történelmi belvárosában szebbnél szebb műemlékek vannak. Korábban ez volt a turisták fellegvára. Helyettük, a város polgármestere szerint, most migránsok árasztják el Bihaćot.

Az utóbbi egy évben esténként már nem turistacsoportok, hanem illegális bevándorlók sétálnak a belvárosban. A polgármester kiemelte, az itt élők frusztráltak, hiszen három-négyezer olyan pakisztáni, afgán, szíriai, bangladesi és más bevándorló jött Bihaćba, akiknek az esetleges bűnözői múltját senki sem ismeri. Šuhret Fazlić fel van háborodva, hogy a horvát rendőrök gyakran a más határszakaszokon elfogott, például Szerbiából érkező migránsokat is Bihać felé toloncolják ki.

„Amikor ideirányítanak egy 30 főnél is nagyobb migránscsoportot, és nem is a hivatalos határátkelőn, hanem Bihać felé az erdőn keresztül, ez engem, mint polgármestert igencsak aggaszt. Tehát egy másik ország rendőrsége belép Bosznia-Hercegovina területére, idehozza a migránsokat, elengedi őket az erdőben, hogy a városba jöjjenek, miközben senki sem tudja, hogy kik ők, mert nincsenek dokumentumaik. Ez mindennapos jelenség.”

A polgármester attól tart, hogy a tavasz közeledtével még több migráns érkezik majd. Azt mondta, ez nemcsak Bihać, a krajinai körzet és Bosznia-Hercegovina problémája, hanem egész Európáé.

Bihać
migránsok

Most

22:43

Enyhítések kezdődnek Angliában

A brit kormány tájékoztatása szerint fokozatosan újranyithatnak Angliában a koronavírus-járvány miatt március óta zárva tartó szabadtéri színpadok, edzőtermek, uszodák és szépségszalonok.
20:44, Frissítve: 20:53

Békés tüntetés volt Szabadkán

Egy közösségi oldalon megjelent felhívásra nagyjából száz szabadkai polgár csatlakozott a belgrádi tüntetésekhez csütörtökön este az észak-bácskai városban.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.