Ugrás a tartalomra
Tanjug/Védelmi Minisztérium/Darimir Banda

Banja Luka: megünnepelték a szerb egység napját

2020.09.16
12:15
2020.09.16
17:12
Forrás
Pannon RTV
Az első világháború eseményeiről ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a boszniai Szerb Köztársaságban, Banja Lukán.
Tanjug/Védelmi Minisztérium/Darimir Banda

A szerb egység, szabadság és a nemzeti zászló napját ünnepelte kedden Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság arra emlékezve, hogy 1918. szeptember 15-én lett áttörve a szaloniki front. A közös ünnepet idén tartották meg először, és Szerbiában, valamint a boszniai Szerb Köztársaságban minden térre és főutcára kihelyezték a nemzeti és állami zászlót.

Milorad Dodik egyedülálló napnak nevezte az új ünnepet. A boszniai államelnökség szerb tagja hangsúlyozta, örül annak, hogy azon emberek közé tartozik, akik úgy döntöttek, megünneplik ezt a napot. Dodik kiemelte, büszke arra, hogy a szerb nemzetet képviselheti Bosznia-Hercegovinában. Szerinte nincs még egy ilyen nemzet, aki annyi áldozatot hozott volna a szabadságért, mint a szerbek.

„A szerb nép kulcsszava a történelem során a szabadság volt. A szabadságért a népességünk csaknem fele halt meg az első és a második világháborúban. Megértettük, hogy ez a szabadság fontos mások számára is, nem csak számunkra.”

Tanjug/Védelmi Minisztérium/Darimir Banda

A szerb népnek politikai eszközökkel kell küzdenie a szabadságért - jelentette ki videóüzenetében Aleksandar Vučić. A szerb államfő hozzátette, ez egy nagy nap Szerbia, a boszniai Szerb Köztársaság és az egész szerb nép számára.

„Okos politikai eszközökkel folytatott harcot kell vívnunk népünk szabadságáért. Ha egységesek vagyunk, és ha egyesülünk, akkor mi, szerbek - nem csak az állami, nemzeti és minden szerb ünnepen - felülkerekedhetünk az összes nehézségen. Minden problémát legyőzhetünk, biztosíthatjuk és garantálhatjuk gyermekeink jövőjét.”

Tanjug/Védelmi Minisztérium/Darimir Banda

Az eseményen részt vett a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is. Željka Cvijanović beszédében kiemelte, ez az ünnep ezentúl a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia egységének szimbóluma lesz.

Banja Luka
szerb
egység
zászló
szabadság
Milorad Dodik
Aleksandar Vučić
Željka Cvijanović

Most

17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.
16:51, Frissítve: 16:56

Nagy ho-ho-horgász gyerekek

Egyhetes ifjúsági horgásztábort tartanak a Péterrévéhez közeli Csík-ér partján. Az esemény a Mohol Sporthorgász Egyesület szervezésében valósult meg.
16:49, Frissítve: 20:07

KORszintézis

KORszintézis címmel szervezték meg a Topolyai Művésztelep idei nyári alkotótáborát. A vajdasági művészek a tábor első napjaiban a város kültéri alkotásait tekintették meg, melyek inspirációul szolgálnak az alkotáshoz.

Népszerű