Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bemutatták Szili Katalin Harmincból tíz című könyvét

2021.09.14
15:27
2021.09.14
17:46
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták Szili Katalin Harmincból tíz című könyvét a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében Budapesten.

A kötet középpontjában a magyar nemzetpolitika és a magyar nemzeti közösségek védelme áll. A kötetet Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott és Kalmár Ferenc miniszteri biztos, a könyv társszerzője mutatta be.

Pannon RTV

A Harmincból tíz című könyv bemutatóján Potápi Árpád János elmondta, tíz éve dolgoznak azért, hogy az elmúlt egy-két év eredményeit fel tudják mutatni. A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár hozzátette, ma már sok szempontból újra egységes Kárpát-medencéről beszélhetünk. A mai nemzetpolitikának a keretrendszere a rendszerváltás során alakult ki, és ha nemzetpolitikáról van szó, akkor hullámvölgyekről és hullámhegyekről beszélhetünk - fogalmazott az államtitkár.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Az egyik ilyen hullámhegy 2001-ben, az úgynevezett státusztörvénynek az elfogadása volt, amely egy három éves időszakot tudott maga mögött, és az e három év készítette elő gyakorlatilag azt a folyamatot, amelyről most beszámolhatunk, amelyről igazából ez a kötet is beszámolt, az elmúlt 10-11 évnek a célkitűzései, a megvalósítása, az eredményei.”

Pannon RTV

Szili Katalin a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott, a kötet szerzője, szerkesztője elmondta, az egy átfogó képet mutat az elmúlt tíz évről az autonómia, az önigazgatás tekintetében, és egyfajta emészthető, nem tudományosan megfogalmazott kiindulópontot ad ahhoz, hogy mindez mit is jelent.

Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, a Harmincból tíz kötet szerzője: „Kalmár Ferenc úrral és munkatársaival arról döntöttünk, hogy foglaljuk össze mit takar az autonómia, milyen tartalmi kérdésekről szól, hova jutottunk máig, milyen európai példák vannak, és utána vegyük végig saját nemzetrészeinket Kárpátaljától Vajdaságig, Székelyföldtől egészen Felvidékig, milyen lehetőségeik, és egyáltalán milyen elképzeléseik vannak a közösségeinknek.”

Pannon RTV

A kötet szerzői Tóth-Ferenci Adrienn, Kalmár Ferenc, Szili Katalin és Varga Csilla. A kötet megjelenését a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatta.

A Szili Katalinnal készült hosszabb beszélgetést a Híradó Pluszban láthatták:

Szili Katalin
Harmincból tíz
Potápi Árpád János

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.