Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

Bonyolódik a migránshelyzet Bihaćon

2018-11-16
15:22
2018-11-16
17:02
Forrás
Pannon RTV
Decembertől mintegy 50 bevándorló gyermek kezdheti meg tanulmányait a Bihać községi Brekovica falu általános iskolájában. Ha ez bekövetkezik, a lakosok tiltakozásul nem engedik gyermekeiket iskolába.

Decembertől mintegy 50 bevándorló gyermek kezdheti meg tanulmányait a boszniai Bihać községhez tartozó Brekovica falu általános iskolájában. Ha ez bekövetkezik, a lakosok tüntetni fognak és nem engedik gyermekeiket iskolába.

A mintegy 2000 lakosú Brekovicán felháborodást váltott ki a hír, miszerint hamarosan a bevándorlók gyerekei ugyanabban az iskolában tanulhatnak majd, amelyben a helyi gyerekek is. Az intézmény igazgatónője a Pannon RTV stábjának kamerán kívül elmondta: erről még nem érkezett hivatalos papír, de az illetékesek már értesítették róla, hogy ez bekövetkezhet.

A szülők aggódnak: „Nekem is vannak gyerekeim, nincs semmi kifogásom a gyerekek ellen. De ezek a konfliktusok a bevándorlók között aggodalomra adnak okot, nem olyanok, mint a mi embereink. Szerintem mindig lesznek köztük konfliktusok. De az is megtörténhet, hogy nem. Az én véleményem az, hogy ne járjanak ide iskolába. Senki sem egyezik azzal, hogy itt tanuljanak. Az egész falu ellenzi ezt.”

Helyi lakos: „Nem kell keverni őket a mi gyermekeinkkel. Ez nem helyes és az édesanyáknak harcolniuk kell ez ellen. A helyi közösségnek is.”

Eközben a Bihaćon lévő migránsok egyre inkább kilátástalan helyzetbe kerülnek a hamarosan elkezdődő tél miatt. Sokuknak elfogyott a pénze, ezért kénytelenek az ő elmondásuk szerint otthonról, a családtagjaiktól segítséget kérni. Stábunknak elmondták: ahhoz, hogy hozzáférjenek a nekik küldött pénzekhez, útlevélre van szükségük. Azok a bevándorlók, akik nem rendelkeznek útlevéllel, okmányokkal rendelkező társaiknak fizetnek plusz pénzt azért, hogy azok felvegyék helyettük a nekik küldött pénzeket - mondta egy migráns: „A családomnak a 100 eurót először Franciaországba kell küldeniük, ott levesznek belőle 10 eurót. Onnan lehet átutalni ide Boszniába, de közben még levesznek belőle és végül csak 70 euró marad. Azok, akiknek van útlevelük 5 eurót kérnek el fejenként, hogy felvegyék a pénzt. 65 eurót kapok kézhez. De az nem elég ételre, ruhára. Nem jó a helyzet.”

A bihaći városvezetés szerint a tél beköszöntével a településen kialakult helyzet csak tovább romolhat. Abban reménykednek, hogy az állami szervekkel közösen tudnak hatékony megoldásokat találni a problémák enyhítésére. A helyi lakosok egy része szintén aggódik a városukban uralkodó állapotok miatt, ők szombaton tartanak tiltakozást Bihać központjában. Azt szeretnék elérni, hogy a bevándorlókat a lakott területeken kívül helyezzék el a hatóságok.

Bosznia
Bihać
migráns

Most

07:25, Frissítve: 07:43

Thiem legyőzte Đokovićot

Novak Đoković kikapott az osztrák Dominic Thiemtől Londonban. A férfi tenisz ATP-világbajnokság keddi játéknapján, a második csoportkörben tegnap este csapott össze a két teniszező.

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.