Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

Bonyolódik a migránshelyzet Bihaćon

2018-11-16
15:22
2018-11-16
17:02
Forrás
Pannon RTV
Decembertől mintegy 50 bevándorló gyermek kezdheti meg tanulmányait a Bihać községi Brekovica falu általános iskolájában. Ha ez bekövetkezik, a lakosok tiltakozásul nem engedik gyermekeiket iskolába.

Decembertől mintegy 50 bevándorló gyermek kezdheti meg tanulmányait a boszniai Bihać községhez tartozó Brekovica falu általános iskolájában. Ha ez bekövetkezik, a lakosok tüntetni fognak és nem engedik gyermekeiket iskolába.

A mintegy 2000 lakosú Brekovicán felháborodást váltott ki a hír, miszerint hamarosan a bevándorlók gyerekei ugyanabban az iskolában tanulhatnak majd, amelyben a helyi gyerekek is. Az intézmény igazgatónője a Pannon RTV stábjának kamerán kívül elmondta: erről még nem érkezett hivatalos papír, de az illetékesek már értesítették róla, hogy ez bekövetkezhet.

A szülők aggódnak: „Nekem is vannak gyerekeim, nincs semmi kifogásom a gyerekek ellen. De ezek a konfliktusok a bevándorlók között aggodalomra adnak okot, nem olyanok, mint a mi embereink. Szerintem mindig lesznek köztük konfliktusok. De az is megtörténhet, hogy nem. Az én véleményem az, hogy ne járjanak ide iskolába. Senki sem egyezik azzal, hogy itt tanuljanak. Az egész falu ellenzi ezt.”

Helyi lakos: „Nem kell keverni őket a mi gyermekeinkkel. Ez nem helyes és az édesanyáknak harcolniuk kell ez ellen. A helyi közösségnek is.”

Eközben a Bihaćon lévő migránsok egyre inkább kilátástalan helyzetbe kerülnek a hamarosan elkezdődő tél miatt. Sokuknak elfogyott a pénze, ezért kénytelenek az ő elmondásuk szerint otthonról, a családtagjaiktól segítséget kérni. Stábunknak elmondták: ahhoz, hogy hozzáférjenek a nekik küldött pénzekhez, útlevélre van szükségük. Azok a bevándorlók, akik nem rendelkeznek útlevéllel, okmányokkal rendelkező társaiknak fizetnek plusz pénzt azért, hogy azok felvegyék helyettük a nekik küldött pénzeket - mondta egy migráns: „A családomnak a 100 eurót először Franciaországba kell küldeniük, ott levesznek belőle 10 eurót. Onnan lehet átutalni ide Boszniába, de közben még levesznek belőle és végül csak 70 euró marad. Azok, akiknek van útlevelük 5 eurót kérnek el fejenként, hogy felvegyék a pénzt. 65 eurót kapok kézhez. De az nem elég ételre, ruhára. Nem jó a helyzet.”

A bihaći városvezetés szerint a tél beköszöntével a településen kialakult helyzet csak tovább romolhat. Abban reménykednek, hogy az állami szervekkel közösen tudnak hatékony megoldásokat találni a problémák enyhítésére. A helyi lakosok egy része szintén aggódik a városukban uralkodó állapotok miatt, ők szombaton tartanak tiltakozást Bihać központjában. Azt szeretnék elérni, hogy a bevándorlókat a lakott területeken kívül helyezzék el a hatóságok.

Bosznia
Bihać
migráns

Most

08:30

Fucsovics a legjobb 32-ben

Fucsovics Márton a 32 közé jutott a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután szerdán a második fordulóban jobbnak bizonyult az olasz Jannik Sinnernél.
08:14

Ma van a magyar kultúra napja

Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma országszerte és a határokon túl is a magyar kultúra napját.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.