Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lavro Ferenc

Budapesten állítják ki Gábor Áron rézágyúját

2019.11.27
15:21
2019.11.27
20:01
Forrás
Pannon RTV
Lészen ágyú címmel tekinthető meg november 18-tól a budapesti Hadtörténeti Múzeumban az a kiállítás, amelynek legértékesebb darabja a Gábor Áron által öntött rézágyúk egyetlen megmaradt példánya.
Pannon RTV/Lavro Ferenc

A tárlat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc háromszéki emlékeit mutatja be. A rézágyú mellett megtekinthető még Kiss Ernő tábornok nyerge, Deák Ferenc pipája, Kossuth Lajos cigarettaszipkája és Bem József sétabotja is.

A Gábor Áron-féle rézágyú, amelyet még az 1848-49-es szabadságharc és forradalom során készítettek, az egyetlen ágyú, amely az ágyúöntőtől és tüzértiszttől maradt ránk. 1906-ban Kézdivásárhelyen találták meg egy építkezés során, majd ezt követően – egy bizonyos időt leszámítva – a Székely Nemzeti Múzeumban őrizték, most pedig egy időre a budapesti Hadtörténeti Múzeumba került.

Pannon RTV/Lavro Ferenc

A rézágyút egy olyan építkezés során találták meg, amely Gábor Áron műhelyének területén folyt. Závodi Szilvia, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tanácsosa elmondta: „Ez hitelesíti, hogy Gábor Áron műhelyéhez köze van. És onnantól van az ő legendája és az ő története, ugye több vándorláson ment keresztül, volt neki egy egészen furcsa időszaka, amikor a hetvenes években Bukarestbe vitték, és aztán nagy nehézségek árán szerezte vissza a Székely Nemzeti Múzeum a 2010-es években, azóta viszont nem engedték el sehova.”

Pannon RTV/Lavro Ferenc

A rézágyú mellett 1848/49-es ereklyék is részét képezik a tárlatnak. Több mint hatvan tárgy van kiállítva, amelyek a ‘48-as hősökhöz, katonákhoz, emberekhez köthetők. Vannak itt használati tárgyak, csákók, tarsolyok, fegyverek és vannak olyan emléktárgyak, amelyeket az 1850-es években a fogságba vetett katonák készítettek a családjuk számára, valamint két ‘48-as zászló is ki van állítva. De híres emberekhez kapcsolódó tárgyak is láthatók a múzeumban. A múzeum tanácsosa kiemelte: „Itt van például Kossuthnak egy szipkája, és van egy érdekes tárgyunk, ez kiemelt helyen található, ez pedig Deák Ferencnek egy pipája. Ugye ő sokáig pipázott, és pipagyűjteménye is volt, és egy olyan pipát kaptunk kölcsön a Székely Nemzeti Múzeumtól, amit Széchenyi Istvántól kapott ajándékba.”

Pannon RTV/Lavro Ferenc

A rézágyú és a többi tárgy 2020. június 30-ig látható a Hadtörténeti Múzeumban, ez idő alatt újítják fel a Kós Károly által tervezett Székely Nemzeti Múzeum épületét, ahová jövő nyártól visszakerülnek.

Gábor Áron
rézágyú
Hadtörténeti Múzeum
Budapest
Kiss Ernő
Deák Ferenc pipája
Kossuth Lajos cigarettaszipkája
Bem József sétabotja

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.