Ugrás a tartalomra
MTI/Szigetváry Zsolt

A bukovinai székelyek hazatelepítésére emlékezett a Magyarság Háza

2022.01.23
22:18
2022.01.24
16:24
Forrás
MTI
A magyar kultúra napja alkalmából rendezték az ünnepséget.

A bukovinai székelyek hazatelepítésének 80. évfordulójára emlékezett a Magyarság Háza vasárnap este a Nemzeti Táncszínházban. Az intézmény igazgatója, Csibi Krisztina beszédében felidézte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szavait, aki szombaton a Tamási Áron emlékév nyitórendezvényen, Marosvásárhelyen úgy fogalmazott: "iránymutatás és bátorság - ha meg akarjuk ragadni Tamási Áron munkásságának lényegét, akkor erre a két szóra biztosan szükségünk lesz".

Csibi Krisztina, igazgató, Magyarság Háza: „Jómagam úgy vélem, hogy ez a két szó, iránymutatás és bátorság nem csupán Tamási Áron munkásságának a lényegére világít rá, de mindnyájunk a ma este itt jelenlévő és a világ bármely részén élő magyarok számára is kiemelten fontos, mondhatnám életbevágóan fontos és megszívlelendő két fogalom. A közeljövőben különösen a magyar állampolgárok számára nem lesz mindegy, milyen iránymutatás alapján döntenek majd, és bizony szükség lesz a bátorságra is.”

Az este során Blaskó Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, a nemzet művésze elszavalta Tamás Menyhért Temetetlen temetők című versét. A megemlékező előadás a bukovinai székelyek hazatelepítésének 80. évfordulójára jött létre Sebestyén István népművész ötlete nyomán. A műsorban a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége táncosai felelevenítettek egy bukovinai székely lakodalmat, majd a székelyek fájdalmas búcsúzását a temetőben halottaiktól.

Fábián Éva, Jordáki Lászlóné és Sebestyén István keserves énekeket, Kóka Rozália pedig az Álmomban virágvasútat láttam című írását adta elő.

bukovinai székelyek
magyarság háza

Most

22:03, Frissítve: 22:33

Fejlesztések Csóka községben

Naperőmű Egyházaskér határában, turisztikai, rekreációs és sportolási célú horgásztó Feketetón - csak néhány, azon beruházások közül, amelyek a következő időszakban megvalósításra kerülnek Csóka községben.
20:29, Frissítve: 21:57

Oroszok Tavankúton is

Már nem csak Belgrádban, Újvidéken vagy Szabadkán, hanem a környező falvakban is vásárolnak ingatlanokat az Oroszországból ideérkező családok. Tavankúton, Hajdújáráson és Királyhalmon is érdeklődnek az olcsóbb házak iránt.
18:52, Frissítve: 21:56

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.