Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Célegyenesben a Béga-csatorna felújítása

2022.04.14
15:40
2022.04.14
17:17
Forrás
Pannon RTV
Befejező szakaszába érkezett a Béga-csatorna hajózási infrastruktúrájának revitalizációjáról szóló, határokon átívelő projekt. A munkálatok kapcsán konferenciát tartottak a Tartományi Képviselőházban.

A projekt 2017 augusztusában kezdődött. Elsődleges célja a fenntartható mobilitás és hozzáférhetőség biztosítása. A Szerbia és Románia között megvalósuló terv keretében felújítottak több zsilipet és duzzasztógátat, iszaptalanították a csatornát és egyéb munkálatokat is végeztek.

Adrian Luput, állami ügyintéző, Temes Megyei Tanács, Románia: „Ez nagyon pozitív mindazok számára, akik ott élnek, ahol ez a projekt megvalósul, a romániai és a szerbiai oldalon is, a határon átívelő gazdasági és a kulturális együttműködés szempontjából.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Szerbittabénál és Begafőnél is 1912-ben épült meg a gátrendszer, a zsilipek és a műszaki épületek. A teljes felújítás újra hajózhatóvá tette a csatornát a vízi járművek számára. Romániában Bégaszentmihálynál újították fel a zsilipet.

Stevan Ilinčić, segédigazgató, Vajdaság Vizei Közvállalat: „Begafőnél a zsilip néhány évvel ezelőtt is működött, azonban Szerbittabénál, amely közelebb van a határhoz, 1956 óta nem működött. Ez azt jelenti, hogy 70 év után újra lehet hajózni teljes hosszúságában.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A határon átívelő projektek egyik jelentősége, hogy hozzájárulnak a két határon túli régió közös gondjainak megoldásához. A 120 kilométeres hajózható sáv felújításának is ez a célja.

Aleksandar Sofić, régiók közötti együttműködésért felelős tartományi titkár: „Ez lehetővé teszi a kölcsönös összeköttetést és a jobb kommunikációt, úgy a polgárok, mint a gazdaság között. A jobb és sikeresebb kommunikáció csökkentheti a két határon túli régió társadalmi, kulturális és gazdasági különbségeit is.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A felújítási munkálatok mellett Nagybecskereknél megépítettek egy kikötőt és horgonyzóhelyet, illetve a csatorna mentén elkészült egy 33 kilométer hosszú kerékpárút is.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Reményeink szerint folytatódni fog ez a projektum azzal, hogy meg fog nyílni az a határátkelő, amelyikkel kapcsolatban Begaszentgyörgyön az önkormányzat már a megfelelő döntéseket meg is hozta, és abban az esetben azt tudjuk elmondani, hogy ezen bicikliút, illetve maga a Béga is valahova vezetni fog, és nem fognak ezek az utak befejeződni a határnál.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A projekt összértéke közel 14 millió euró, amelyből 12 milliót a Európai Unió biztosított.

Bega-csatorna
IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program
Szerbia
Románia
Pásztor István
tartományi képviselőház

Most

16:06

Elmaradt a meglepetés

Búcsúzott a wimbledoni tenisztorna további küzdelmeitől Filip Krajinović. A zombori játékost a második körben a favoritnak számító Nick Kyrgios győzte le.
15:51, Frissítve: 17:09

Aranyos Delfinek

Megnyerte az Algériában zajló Mediterrán Játékokat a szerb férfi vízilabda-válogatott. Szerbia a fináléban Montenegrót múlta felül 9:8 arányban.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.