Ugrás a tartalomra
MTI/Kovács Attila

„Csak az önállóságukat és szabadságukat megőrizni képes nemzetek maradnak meg”

2020.08.20
21:07
2020.08.20
21:13
A magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Révkomáromban mondott beszédet a nemzeti ünnepen.

Csak azok a nemzetek maradnak meg, állnak ellen a történelem viharainak, amelyek képesek önállóságukat és szabadságukat megőrizni - jelentette ki Potápi Árpád János a Felvidéken. A révkomáromi Szent István-szobornál tartott ünnepségen, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a szabadság és az önállóság mellett a megmaradáshoz vezető egység és az összefogás fontosságát hangsúlyozta, rámutatva: az előbbi kettő nem létezhet az utóbbi kettő nélkül.

A történelem bebizonyította, hogy a Szent István-i ország szétdarabolása sem tudta romba dönteni a nagy uralkodó művét, mert soha nem az egységes terület, nem az utak és a folyók tartották egyben Magyarországot, hanem a magyarok szívének hite, a szabadság iránti vágya - közölte.

MTI/Kovács Attila

Potápi Árpád János kitért a felvidéki magyar politikai érdekképviselet folyamatban lévő egységesítésére, és üdvözölte, hogy nem sokkal az ünnepség előtt három felvidéki párt - a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom - vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá az egységes felvidéki magyar érdekképviselet létrehozásáról. "Nem járja, hogy saját hibánkból ne legyen képviseletünk a pozsonyi törvényhozásban" - mondta. A nemzetpolitikai államtitkár közölte: ki kell mondani, hogy a magyaroknak és a velük együtt élő szlovákoknak, németeknek és az összes nemzetiségnek közös a történelme, nagyban hasonló a jelenük és remélhetőleg a jövőjük is.

"Csak úgy maradunk meg magyarnak, ha megmaradunk közép-európainak, és egymásnak vetjük a hátunkat, mi magyarok, szlovákok, lengyelek és csehek" - szögezte le Potápi Árpád János.

Potápi Árpád János
Felvidék
Szent István

Most

23:01

Megújul az óbecsei evangélikus-református templom

Az óbecsei Zöldfás utca egyik építészeti gyöngyszeme a 125 éves fennállását ünneplő evangélikus-református templom. A jubileumot vasárnap ökumenikus istentisztelettel ünnepelték. A magyar kormány támogatásával a templomot hamarosan fel is újítják.
20:50

Tartományi támogatás az idegenforgalomra

A Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság, valamint a Vajdasági Fejlesztési Alap kedvezményes hitelekkel támogatja a turisztikával foglalkozókat, előnyben részesítve a női vállalkozókat.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.