Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Csaknem 40 fokkal köszöntött be a július

2022.07.01
20:40
2022.07.02
08:11
Forrás
Pannon RTV
36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
Pannon RTV

Sorra dőlnek meg a melegrekordok Szerbia-szerte is. A hét elején 35, a hét közepén 36, ma viszont már 37 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Az év eddigi legmelegebb időszaka volt az eheti.

Most nézzük napokra lebontva, mire számíthatunk a hétvégén. Szombaton napos, meleg időjárásra van kilátás 35 Celsius fokos maximumokkal. Helyenként záporok, zivatarok is kialakulhatnak, de komolyabb lehűlést nem hoz a csapadék. A hét utolsó napja sem tartogat meglepetést. Napos, meleg időre van kilátás. A nappali csúcsértékek 35-36 fok körül alakulnak majd. Kisebb lehűlés a jövő hét elején várható.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet tájékoztatása szerint ez az időjárás veszélyes lehet az emberekre, valamint az állatokra nézve is. Az illetékesek felhívják a figyelmet arra, hogy 11 és 17 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon, és fokozottan figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre, emellett fontos, hogy kerüljük a nehéz, megterhelő fizikai munkát is. A tűző napon való tartózkodás égési sérüléseket is okozhat, sőt megnő a kockázata annak, hogy napszúrást vagy hőgutát kapunk.

Dr. Katona Szabó Lívia, családorvos arról beszélt, hogy mit kell tenni ebben az esetben.

„Hűvösbe kell menni, folyadékot fogyasztani. Nem ajánlanám azt, hogy egyszerre másfél liter folyadékot, inkább kortyonként, de hideg folyadékot, és az, ha lehet, akkor ásványvíz legyen. A tiszta víz nem elég. Ha csak tiszta vizünk van, akkor ha módunk van rá, akkor sózzuk meg.”

A cukros üdítők fogyasztása is kerülendő ilyen esetben. Az orvosok tanácsait érdemes megfogadni, a nagyobb baj elkerülése érdekében.

július
hőség
kánikula
időjárás
lehűlés
Katona Szabó Lívia

Most

07:25, Frissítve: 08:35

Johnny Depp Modiglianiról forgat filmet

Johnny Depp 25 év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.