Ugrás a tartalomra
koronavirus.gov.hu

Csökkent az aktív fertőzöttek száma Magyarországon

2020-05-23
07:37
2020-05-23
15:15
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is érvényesek a karanténba vonulás szabályai a Magyarországra külföldről hazatérő magyar állampolgárokra - hívta fel a figyelmet Lakatos Tibor rendőr ezredes.

Az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján elmondták, hogy a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak ezután is 14 napig hatósági házi karanténba kell vonulniuk. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hozzátette, könnyítéseket azonban bevezettek.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője kifejtette: „Egyrészt a határ menti munkavállalók esetében vannak könnyítések bizonyos országok vonatkozásában, másrészt az iskolába járó gyerekek vonatkozásában. Harmadrészt az Ausztriából történő beutazás esetén egy négy napnál nem régebbi koronavírus negatív teszt igazolásával valaki úgy utazhat haza Magyarországra, hogy nem kell hatósági karanténba vonulnia. Egyébként általános szabályként az a magyar állampolgár, aki a határátlépéskor hitelt érdemlően igazolni tudja, hogy vagy fertőzésen már átesett és a fertőzés tüneteit már nem mutatja, vagy, hogy a belépést megelőzően 14 napig legalább járványügyi megfigyelés hatálya alatt állt, beléphet anélkül, hogy hatósági házi karanténba kellene vonulnia.”

Egyébként 35 új koronavírusos beteget regisztráltak Magyarországon az elmúlt 24 óra alatt, hat idős ember halt meg a fertőzésben, és 21-en vannak lélegeztetőgépen – hangzott el az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Az aktív fertőzöttek száma 1576 főre csökkent, és ez az első alkalom, hogy a gyógyultak száma meghaladja az aktív fertőzöttek számát. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, hogy a magyar kutatók összesen három oltóanyagot fejlesztenek: „Újabban Magyarországon is elérhető egy 2014-ben Japánban influenza ellen törzskönyvezett készítmény a favipiravír. A favipiravírt Kínában a kínai orvosok alkalmazták sikerrel és újabban Magyarországon is elérhető. Ez egy a közepesen súlyos betegek számára hatékony gyógyszer, ami úgy tűnik, hogy jelentősen csökkenti a betegség lefolyását. Hamarabb tűnik el a vírus a szervezetből, és különösebb mellékhatása nincsen, összességében megakadályozza, hogy a betegség lefolyása súlyosabb legyen.”

Magyarország

Most

Népszerű