Ugrás a tartalomra
MTI/Mohai Balázs

A Don-kanyar áldozataira emlékeztek Pákozdon

2021-01-12
20:54
2021-01-12
21:31
Forrás
MTI
Elemi kötelességünk - a keresztény hitet megtartva, őseink nagyságát és áldozatvállalását tisztelve - a békét megőrizni - mondta a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az emlékezők a magyarországi Pákozdon felállított Don-kanyar Emlékkápolnánál gyűltek össze.

Soltész Miklós az "urivi áttörés" 78. évfordulóján a 2. magyar hadsereg katonái, a katonahősök és az áldozatok emlékére rendezett mécsesgyújtáson kiemelte: a doni hősökre és a második világháború összes áldozatára emlékezve látható, mekkora érték a nemzetek közötti béke, amelyet őrizni kell mindenáron, de nem úgy, ahogy a kommunizmus alatt próbálták megőrizni.

Vargha Tamás, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára a 99. éves vitéz Smohay Ferencet - a Magyar Királyi Szent István III. Honvéd Gyalogezred hajdani katonáját - idézte, aki szerint a Don-kanyar a magyar hadtörténelem egyik legszomorúbb fejezete.

MTI/Mohai Balázs

Berdó Gábor Károly, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke idézte fel a 78 évvel ezelőtt történteket, amely szerint 1943. január 12-én, a reggeli órákban indult meg a Don mellett védelembe helyezkedett 2. magyar hadsereg ellen a Vörös Hadsereg támadása, amelyet "urivi áttörés" néven jegyeztek be a magyar hadtörténet fekete könyvébe. A hadműveletekben a katonai lehetőségeit sokszorosan felülmúló hősiességgel harcoló magyar sereg elveszítette harci technikai eszközeinek szinte egészét, állományának csaknem hetven százalékát. A hősi halottak és fogságba esettek száma 100-120 ezer között van, a túlélők közül mindenki sérülten tért haza. A katonák soraiban több vajdasági is harcolt.

Soltész Miklós
Don-kanyar
megemlékezés
Magyarország
Pákozd

Most

13:15, Frissítve: 13:34

Egyelőre megmenekült az idei szőlő

Elégedettek a királyhalmi szőlősgazdák a szőlőtőkék állapotával egy héttel a Vince-napi próbametszés után. Az enyhe télnek köszönhetően eddig nem mutatkoztak fagykárok.
13:06, Frissítve: 14:02

Leégett egy családi ház Padén

Tűzeset történt hétfőn a padéi Szervó Mihály utca egyik kis családi házában. A lángok mindent tönkretettek, teljesen lakhatatlanná vált az épület.
12:43

Elhunyt Börcsök Enikő

A Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 53 évesen, éppen a születésének napján halt meg.

Népszerű

Mi a hosszú élet titka?

Az adai Krizsán Ferencet századik születésnapján látogatta meg stábunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte mi a hosszú és boldog élet titka.