Ugrás a tartalomra
MTI/Mónus Márton

Egész napos programok a Budai Várban és a Múzeumkertben

2023.03.15
12:46
2023.03.15
19:45
Forrás
Pannon RTV
A Budai Várban és a Múzeumkertben egész napos programokkal várják a családokat. Huszárfelvonulás, múzeumi túra és társasjátékok gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A nemzeti ünnepen, munkaszüneti nap lévén, sokan ünnepeltek Budapest belvárosában.

Ünnepi beszédet Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter tartott az egybegyűlteknek. Az életerőnk forrása a magyar kultúra, amely a világlátásunkat és az életmódunkat jelenti. Identitás nélkül senki nem képes kézben tartani a sorsát, és a cselekvőképességét – hangsúlyozta Csák János.

„Nekünk, mai magyaroknak nem lehet más a programunk, mint hogy a magyar szabadság szellemi jelenségét és lelki örökségét átadjuk a következő nemzedékeknek, és ezzel megalapozzuk a cselekvőképes, akarni tudó, gazdaságilag erős és kulturálisan magabiztos családokból álló magyar nemzet jövőjét a következő ezeregyszáz évre.”

Budapesten a nemzeti ünnepen kicsik és nagyok büszkén viselték a kokárdát. Az emberek az Országháztól vonultak a Nemzeti Múzeumig, ahol egykor felolvasták a 12 pontot. Mátyás Péter gyerekeivel érkezett az ünnepi megemlékezésre.

„A nagyobb fiamék az ovival itt voltak kint, és nagyon visszakívánkozott, úgyhogy megmutatta a kis kokárdát, amit kiraktak az egyik szobor mellé, és azt néztük meg, meg egyet játszótereztünk.”

Táncos és énekes előadások idézték meg a történelmi hangulatot. Böröcz Ádám és munkatársai korabeli ruhákba öltöztek.

„A Nemzeti Múzeumnak vagyunk az őrei. Bármennyire is huszárruhában vagyunk, nem vagyunk huszárok, hanem arról mintázták ezt a ruhát még a tizenkilencedik századnak a vége felé és igazából ezért vagyunk itt, hogy ezt megmutassuk, hogy szépek legyünk. Az esemény hangulatához adunk hozzá.”

Budapesten különböző családi programokkal készültek. Volt például múzeumi színező sarok, forradalmi tárgykészítő, valamint süteménykészítő foglalkozás a gyerekeknek. A felnőttek is válogathattak, egyebek mellett sétát tehettek a forradalom kertjében, illetve épülettörténeti ismertetőt hallhattak a forradalomhoz és szabadságharchoz kötődően.

Budapest
Csák János
1848-49-es forradalom és szabadságharc

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.