Ugrás a tartalomra
Pixabay

Egy almát sem vihetünk át a határon december közepétől

2019-10-08
13:07
2019-10-08
16:17
Forrás
Pannon RTV
A szigorú szabályozással a növénykárosítók terjedését szeretnék megakadályozni.

December közepétől néhány almát vagy egyetlen fürt szőlőt sem vihetünk át a határon Magyarország irányába, az Európai Unió tagállamainak 2019. december 14-től alkalmazandó szigorításai miatt. Ennek célja a növénykárosítók terjedésének megakadályozása - közölte a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A rendelet miatt jelentős bevételtől eshetnek el az észak-bácskai homokvidék határmentén élő termelői.

A 2019. december 14-től alkalmazandó új szabályzat előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését, és az eddigiekhez képest sokkal szigorúbban jár el a kis, azaz fogyasztási mennyiségű növények és növényi termékek esetében is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyes növényfajtáknál akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvány kíséretében vihető be az Európai Unió területére.

Az Európai Unió tagállamai a szigorúbb szabályozással az utazóktól is felelős magatartást várnak el a növénykárosítók terjedésének megakadályozása érdekében. Az új előírások a növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozni fogják - olvasható a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

A Királyhalom-Ásotthalom határátkelő felé vezető Muskátli utcában élő helyi termelők egyáltalán nem járnak piacra, amióta ez az átjáró megnyílt. Termésük javát, elsősorban az almát, helyben adják el a várakozóknak. Berta Vilmos királyhalmi termelő és borász is megerősítette: szinte mindenki, aki az út mentén él, eddig az átutazóknak adta el terményeit. „Alma, barack vagy bármi termett itt a falunkban, elég sokszor és sokat elvittek ezek a Magyarországra járó turisták. Sőt, még a fürdőbe is, akik mentek, vett egy kiló almát, meg egy liter bort, és azzal ment a mórahalmi fürdőbe, hogy ott ne keljen külön vásárolni neki.”

Kovács Eszterhez és Andráshoz is nap mint nap sokan befordulnak ízes homokvidéki gyümölcsöt venni. „A magyarok mennek a piacra, akkor jönnek haza, és visznek elég sok almát. De akik jönnek a fürdőből, azok is vesznek. Hát, végül is, nem járunk rosszul, mert ha nem veszi meg a magyar, megveszik a mieink, az óbecseiek, újvidékiek, azok nagyon sok gyümölcsöt elvisznek. Ismerik az almáinkat, itt ez a homoki alma nagyon jó.”

A napokban Szabadkán járt György László, Magyarország gazdaságstratégiáért felelős államtitkára. A szóban forgó szabályzattal kapcsolatban azt mondta, ez az agrárminisztérium hatásköre, de nem ártana ezt a dolgot újragondolni. „Azon mosolyogtam, hogy jó kérdés, hogyan fogják ezt ellenőrizni. Szóval szerintem olyan szabályokat nem érdemes hozni, amiknek az ellenőrzése közel lehetetlen. Főleg ilyen kis mennyiségeknél. Úgyhogy én azt gondolom, azon leszünk, hogy ezt a kérdést még egyszer körbejárjuk, és megnézzük, van-e ennek így, ebben a formában értelme.”

Az új szabályozással érintett növények és növényi termékek végleges listáját tartalmazó jogszabály várhatóan novemberben-decemberben jelenik meg a Nébih honlapján.

gyümölcs
határ
Nébih
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Magyarország
Európai Unió
növények
szigorú ellenőrzés
növénykárosító

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.