Ugrás a tartalomra
MTI/Czeglédi Zsolt

Egy a természettel - megnyílt a Vadászati világkiállítás

2021.09.25
14:27
2021.09.25
17:38
Forrás
MTI, Pannon RTV
Megnyílt a Vadászati és Természeti Világkiállítás Budapesten, a Hungexpón. A kiállítás húsz napos, mottója "Egy a természettel".

Az esemény misével kezdődött, majd felavatták a szarvasagancsokból készült, bőgő szarvasbikát ábrázoló Totem szobrot. A szervezők 100 országból legalább egymillió látogatóra számítanak. Október 2-án a vajdasági kiállítók is bemutatkoznak.

Ezeréves sétára kalauzolja el a látogatót a Kárpát-medencében a központi magyar kiállítás a Hungexpo H pavilonjában. A magyar nép története a természetközeli szakmák révén egy a természettel - ezt sugallja a tárlat, amelyet mások mellett Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Kovács Zoltán, a rendezvény lebonyolításáért felelős kormánybiztos is megtekintett.

Az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján Semjén Zsolt azt mondta, Magyarországon vadászati világkiállítást csak nagyszabású eseményként lehet rendezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához. A magyar miniszterelnök-helyettes ismertetése szerint Magyarországon 70 ezren vadásznak, 700 ezren horgásznak, és még sok ezer sportlövő, íjász, vadászkutyás és lovas tevékenykedik országszerte.

Hal, víz és ember - a D pavilonban Magyarország jellegzetes vizes élőhelyeit ismerhetik meg az érdeklődők. Itt mutatkoznak be a nemzeti parkok is, így a Körös-Maros Nemzeti Park is.

Ezer Ádám, ökoturisztikai ügyintéző, Körös-Maros Nemzeti Park: „A Kárpát-medencében több élőhelyen is élnek túzokok hála Istennek még, viszont itt a Dévaványa térségében - a Körös-Maros Nemzeti Park egyik részterülete a Dévaványai-Ecsegi puszták - él Közép-Európa legerősebb, legéletképesebb túzokállománya, ez gyakorlatilag 500 példányt jelent. Ez a garanciája annak, hogy - reméljük - jó sokáig lesz túzok.”

MTI/Illyés Tibor

A kiállításra már az első napok sok érdeklődő érkezett. Volt, aki az előző, 50 évvel ezelőtti vadászati kiállításra is ellátogatott.

Máté-Mártonné Iványi Katalin, Kaposvár: „Ötvenéves képeslapot hoztam, amit a családomnak küldtem haza a bácsmegyei Akasztó községbe az akkori világkiállításról, ami 1971-ben volt, és ötven éve őrzöm ezt a képeslapot.”

A Vadászati Világkiállításon számos állatfajjal találkozhatunk. Vannak közöttük különlegesek, és olyanok is, amelyeket mindannyian ismerünk. Ilyen például a farkas. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy Szerbiában van az egyik legnagyobb farkasállomány egész Európában.

Szerbia 400 négyzetméteres, impozáns standdal jelent meg a világkiállításon.

Kókai Roland, igazgató, Vajdaság Erdei Közvállalat: „Szerbia domborzati térképét jelenítettük meg, tehát ahogy északról bemegyünk Szerbia kiállítási standjára, láthatjuk, hogy Vajdaságban mit lehet vadászni, valamint látjuk a síkságot, utána pedig ahogy haladunk dél felé, láthatjuk Szerbia biológiai sokféleségét.”

A Vadászati és természeti világkiállítás az esemény 50. évfordulója alkalmából színes és változatos programsorozattal várja az érdeklődőket Budapesten és más helyszíneken is, szeptember 25. és október 14. között.

Vadászati és Természeti Világkiállítás
Budapest
Kovács Zoltán

Most

22:44

Harc a melldaganat ellen - A szűrés életet menthet

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, vagy más néven: rózsaszín október. A cél, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Közügyek kisfilmjének is az a célja, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy van élet a rák után.
22:26

Falugondnokok a terepen

2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.
19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.