Ugrás a tartalomra
MTI/Balogh Zoltán

Életbe lépett a kijárási korlátozás Magyarországon

2020-03-28
09:06
2020-04-05
09:42
Forrás
MTI, Hirado.hu
A szombattól hatályos kijárási korlátozással szintet lépett a járvány elleni védekezés - jelentette ki a magyar országos tisztifőorvos.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján Müller Cecília közölte: továbbra is egyértelmű cél a járvány terjedésének lassítása, és ehhez feltétlenül szükséges a teljes lakosság együttműködése.

A tisztifőorvos ismét azt kérte az idősektől, hogy maradjanak otthon, mert az ő legfőbb védelmüket az szolgálja, ha nem találkoznak másokkal. Egyúttal azt is javasolta nekik, hogy a bevásárláshoz kérjenek segítséget.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: továbbra is egyértelmű cél a járvány terjedésének lassítása, és ehhez feltétlenül szükséges a teljes lakosság együttműködése:

„Felszólítanám és kérném ismételten nagy tisztelettel az időseket arra, hogy maradjanak otthonukban. Az ő legfőbb védelmüket az szolgálja , hogy ha nem találkoznak más személlyel. Ez a lehetőség, amit a jogszabály biztosított a kijárási korlátozással meghatározott időtartam, tehát a délelőtt 9-12 óra. Tekintsük ezt egy utolsó lehetőségnek, hogy ha más egyéb nem áll rendelkezésre. Első körben szeretném kérni a családtagokat, hogy gondoskodjanak az idős hozzátartozóról, második körben nagy tisztelettel kérem az önkormányzatokat, hogy mind emberbaráti, mind pedig jogszabályi kötelezettségüknél fogva segítsék az időseket, akik esetleg egyedül élnek és nem tudnak hozzátartozóra számítani.”

A magyar operatív törzs ma délelőtti sajtótájékoztatóján Schanda Tamás, a magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, hogy az emberek komolyan veszik a kijárási korlátozást, hiszen a veszélyhelyzet elrendelése óta látványosan csökkent a forgalom a közösségi közlekedésben is. Hozzátette, az egészségügyi dolgozók ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben.

Kiss Róbert rendőralezredes közölte, közel 27 tonnányi védőfelszerelés érkezett Magyarországra Kínából.

 

Kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ma már él a magyarországi kijárási korlátozás, ami újabb, az időseket védő intézkedést is tartalmaz. Arra kérik az időseket, hogy lehetőleg maradjanak otthon. A koronavírus ugyanis rájuk a legveszélyesebb. A bevásárlást, gyógyszerkivásárlást bízzák hozzátartozójukra, ismerősükre, vagy nyugodtan forduljanak az önkormányzathoz is segítségért, hiszen az önkormányzatoknak törvényi kötelességük segíteni az időseket.

Ha egy idős ember, mégis úgy dönt, hogy elhagyja otthonát, akkor szombattól rá is vonatkozik  - ahogy mindenki másra is -, hogy ezt csak alapos okkal teheti meg.

Szombattól 65 év feletti személy élelmiszerüzletbe, drogériába, piacra, patikába csak reggel 9 óra és déli 12 óra között mehet. A többiek csak ezen az idősávon kívül mehetnek. Ennek az a célja, hogy időben is elválasszák az időseket és a fiatalabbakat egymástól, és az idősek ne legyenek egyszerre zárt térben másokkal, mert egy fiatalabb - akár tünetmentes - ember könnyen megfertőzheti az idősebbet.

Az idősektől azonban ismét nyomatékosan azt kérik, hogy lehetőleg maradjanak otthon. Ha el is mennek a kijelölt délelőtti idősávban boltba, akkor tartsák be az ajánlásokat: tartsák a legalább 1,5 méteres távolságot mindenkitől, ne csoportosuljnak még a kortársaikkal sem, ne puszilkodjanak ismerősökkel, rövid ideig legyenek ott, a boltban a termékeket ne fogdossák, gyakran és alaposan mossanak kezet.

Értelemszerűen 9 és 12 óra között  65 év alattiak nem mehetnek be  élelmiszerüzletbe, drogériába, piacra, patikába.

korlátozás
Magyarország
tisztifőorvos
Müller Cecília
kijárási korlátozás

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.