Ugrás a tartalomra
http://www.kulhonimagyarok.hu

Elindult a külhoni magyarok honlapja, a kulhonimagyarok.hu

2019.09.24
14:55
2019.09.24
20:59
Forrás
Pannon RTV
Új honlapot indított a magyar kormány, a felület célja, hogy újszerű módon mutassa be a Magyarország határain kívül élő magyar közösségek életét és az anyaország értük végzett munkáját.
Pannon RTV/Kovács Róbert, Lavro Ferenc

A kulhonimagyarok.hu a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal foglalkozik. Hármas küldetése van. A honlapon megtalálhatók a külhoni magyarságot érintő hírek, egy helyen vannak emellett a nemzetpolitikai pályázatok és programok, valamint személyes történetek gyűjteménye is helyet kapott a felületen.

A tóthfalusi Csikós Árpád vállalkozásának története már felkerült a kulhonimagyarok.hu-ra. Vegyszermentes zöldségtermesztéssel foglalkoznak már 15 éve. „A vegyszermentes termelés volt az elsődleges célunk, és rövid idő alatt meg tudtuk valósítani azt, hogy a teljes gazdaságunkat bevezessük az organikus termelésbe, tehát most már több mint nyolc éve csak kizárólag vegyszermentesen termelünk.”

Pannon RTV/Kovács Róbert, Lavro Ferenc

A Puskás család Beregszászon menzát működtet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Az ő vállalkozásuk is példaértékűnek számít. „Nemcsak diákokat étkeztetünk, hanem bejárnak külföldről is hozzánk, Magyarországról is nagyon sok vendégünk van. A célunk az, hogy ugye diákbarát árak vannak, amit a diákok is meg tudnak fizetni.”

Két és fél év után már bővítették a vállalkozásukat. Puskás Ildikó, Beregszász, Kárpátalja: „Nagyon hamar kiderült, hogy továbblépésre van szükség, mert kibővült a profilunk, rendezvények étkeztetését, konferenciákat, cateringet vállalunk, és igazából most már privát megkereséseink is.”

Pannon RTV/Kovács Róbert, Lavro Ferenc

Az új honlap egyebek mellett ezeket a pozitív példákat hivatott bemutatni. A diaszpóra magyarságát bemutató 100 kisfilm mellett 50 Kárpát-medencei történet is elkészült már. De ezzel még koránt sincs vége. Két felhívást is indítottak, amelyekre az érdekes, izgalmas történeteket várják a Kárpát-medencéből és a diaszpórából. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Az első felhívást magyar egyetemi és főiskolai hallgatóknak írtuk ki, október 30-a a határidő. Egy egyetemista és főiskolás találkozót szervezünk november végére. Az a célunk, hogy ott bíráljuk el ezeket a pályamunkákat. Az a célunk, hogy akiket érdekel az írás, újságírás, azok a magyar fiatalok pályázzanak.”

Pannon RTV

A honlapon helyet kapott még egy felhívás, amelyre szinte bárki pályázhat ugyanebben a témában. A személyes történetek mellett azonban nemzetpolitikai hírek is megtalálhatók a honlapon, valamint a nemzetpolitikai programok, pályázatok is egy helyen vannak. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, Magyarország: „Itt a nemzetpolitikával kapcsolatos pályázatok mindegyike megtalálható, elérhető, tanulmányozható, és ezáltal biztatjuk, hogy minél többen pályázzanak. Különösen értékesnek érzem a Határtalanul! programról szóló részt, hiszen nagyon sok gyakorlati ötlet, tapasztalat van, beleértve például, hogy a buszokat hogyan lehet megszervezni, és örömmel jelenthetem, hogy 2010 óta 300 ezer anyaországi magyar diák jutott el intézményes módon külhoni környezetbe, csak ebben a tanévben százezren tehetik meg.”

Pannon RTV/Kovács Róbert, Lavro Ferenc

A programokat és pályázatokat is bővíteni fogják, a tervek szerint felkerül majd az összes magyarországi tárca olyan programja, ami a külhoni magyarokra is vonatkozik. Semjén Zsolt azt is kiemelte, céljuk, hogy ezzel kapcsolatot teremtsenek a külhoni magyarok között.

külhoni
magyarok
honlap
külhonimagyarok.hu

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.