Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Elkezdődött a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat

2023.02.01
17:29
2023.02.01
18:59
Forrás
Pannon RTV
Ennek részeként az érdeklődőket idén sok eseménnyel várják Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban. Ma Belgrádban a Collegium Hungaricumban a programról hallhattak az érdeklődők.

A nagy zenei hagyományokkal rendelkező Veszprém város 2018 decemberében a Bakony-Balaton régióval közösen nyerte el a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet. Veszprém mellett 116 település is részese a gazdag programsorozatnak.

Müller Mihály, sajtófőnök, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa: „Csaknem 3 ezer programot, eseményt, kiállítást, koncertet, irodalmai eseményt fogunk megvalósítani. Ezek között vannak olyanok, amik régóta itt vannak a Bakony-Balaton térségében, csak most még jobbak, még szebbek lesznek. Itt van a Veszprém Fest, ami egy ötnapos fantasztikus, a popzenének, a dzsessznek, az operának határvidékein megmutató fesztivál.”

Idén először Szerbiában, a belgrádi Collegium Hungaricumban is bemutatták a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program tervét. Az intézmény igazgatója hangsúlyozta, a Veszprémmel való kapcsolatuk már évek óta töretlen.

Szentgyörgyi Klára, igazgató, Collegium Hungaricum, Belgrád: „Mi vagyunk azok, akiket kiválasztottak a veszprémiek, hogy itt mutassuk be ezt a csodálatos programot. Egészen megható nekünk ez és nagy kitüntetés, hogy mi vagyunk az elsők, akik bemutathatjuk Szerbiában a Veszprém Kulturális Fővárosa Programját. Ezt a gazdagságot, ezt a szépséget, amit mondtak a veszprémi kollégák, mi belgrádi publikum hallhattunk. Én csak büszkeséggel tudok erről beszélni.”

A kultúra az, ami összeköt minket - fogalmazott Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete. A Veszprémmel való kapcsolat már eddig is jelen volt, ugyanis az elmúlt évben Újvidék volt Európa Kulturális Fővárosa.

Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete: „Azt gondolom, hogy ez az, ami összeköt minket, embereket, népeket, gasztronómiát, a közös gondolkodást, és valljuk be, az ünnepeinket, amikor tiszta szívvel megyünk el valahova vendégségbe, amikor jóakaró módon megyünk el vendégségbe. Merem azt hinni, hogy most, amikor háború dúl, békés szívvel megyünk el. Mi ezt kívánjuk, hogy maradjon meg a békesség és a kulturális kötődések, és ezeken a hidakon keresztül építsük azt az Európát, ami a miénk, amiben élünk és a jövőnket szeretnénk elképzelni.”

Az Európa Kulturális Fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda egy teljes évre. Ez idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének bemutatására. Ezzel megújíthatják a város kulturális életét és ismertté válhat egész Európa-szerte is.

Veszprém
Balaton
Európa Kulturális Fővárosa

Most

17:29, Frissítve: 17:37

Tapasztalatszerző körúton

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, magyar miniszteri biztos tapasztalatszerzés céljából munkatársaival Belgrádba és Dél-Bánátba látogatott.
16:37, Frissítve: 16:46

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.