Ugrás a tartalomra
kulhonimagyarok.hu

Értékes hagyatékok érkeztek Magyarországra a Mikes Kelemen Program keretében

2022.01.27
17:41
2022.01.27
17:50
Forrás
MTI
A végéhez közeledik a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által 2013-ban indított Mikes Kelemen Program, amelynek keretében különleges, egyedi értéket képviselő hagyatékok érkeztek Magyarországra.

Az államtitkárság közleményében felidézte, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács kérésére életre hívott program célja a diaszpórában fennmaradt és az érintett közösségek, illetve magánszemélyek által felajánlott, megsemmisüléstől veszélyeztetett könyvtári, levéltári hagyatékok Magyarországra szállítása, elhelyezése, feldolgozása és méltó felhasználása.

2014-2019 között 8 országból összesen több mint 5466 doboz veszélyeztetett hagyaték érkezett haza, többségük az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából. Az adományok egy része a magyarországi közgyűjtemények anyagát gyarapítja, de az évek során hazaérkezett könyvekből - egy külön, erre a célra létrehozott kiajánlási felületen keresztül - a Kárpát-medencei magyar oktatási és kulturális intézmények is folyamatosan igényelhetnek.

A programban az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár, mint közreműködő szervezet értékes szakmai munkát végzett - írták.

A kezdeményezés részeként jelenleg a különleges, egyedi értéket képviselő anyagok hazaszállítása zajlik.

A közleményben a 2020-2021-es időszakban Európából érkező küldemények között említik az Olaszországból útnak indított, a Pápai Magyar Intézet, valamint a Szent István Ház felajánlásának köszönhető, esetenként 100 évesnél is régebbi egyházjogi műveket és szépirodalmi munkákat, Németországból pedig a Müncheni Magyar Intézet által felajánlott jelentős szépirodalmi és irodalomtörténeti köteteket.

Az Amerikai Egyesült Államokban fellelt hagyatékok között számos, korábban a tengerentúlra emigrált magyar személy (írók, tudósok, politikusok és diplomaták) anyagait találhatók. Egyebek mellett Hóka Ernő (1931-), a Magyar Szabadságharcos Világszövetség egyik alapító tagjának az 1956-os forradalommal kapcsolatos memoárja, levelezései és hanganyagai, melyek értékes adalékként szolgálnak a történelmi esemény új szemszögből való megismerésében.

A Kanadából összegyűjtött anyagok között kiemelkedő Selye János (1907-1982) világhírű stressz-kutató, egyetemi tanár hagyatéka, mely főleg személyes tárgyakból áll, valamint Korponay Miklós vezérkari századosnak, a magyar katonai emigráció kiemelt alakjának a kanadai Rákóczi Alapítvány által felajánlott iratanyaga - részletezte az államtitkárság.

Az Ausztráliából és Új-Zélandról érkező, egyedi értéket képviselő hagyatékok között szerepel Barcza György (1888-1961) diplomata, titkos tanácsos, máltai lovag, Magyarország vatikáni (1927-1938), majd londoni (1938-1941) nagykövete tevékenységét dokumentáló fotóalbum, valamint Lakatos Gézának (1890-1967), Magyarország volt miniszterelnökének (1944. augusztus-október) főként levelezéseket és fotókat tartalmazó anyaga, továbbá a főleg hangszalagokból és értékes iratokból álló Szentirmay-hagyaték.

A Magyarországra érkezett egyedi értéket képviselő gyűjtemények beazonosítása az Országos Széchenyi Könyvtár külön raktárában megtörtént, majd ezt követően megkezdődött a feldolgozásuk. A hagyatékok többsége, a tervek szerint kutathatóvá és megismerhetővé válik.
     A Mikes Kelemen Programmal kapcsolatos bővebb összefoglaló itt olvasható.

hagyaték
Magyarország
Mikes Kelemen Program

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.