Ugrás a tartalomra
MTI/Lakatos Péter

Felborult és elsüllyedt egy hajó Budapesten, heten meghaltak

2019-05-29
23:09
2019-05-30
17:21
Forrás
MTI, Euronews
Hét ember meghalt, miután két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerdán este. Hét embert könnyű sérülésekkel vittek kórházba.

Fotó:MTI/Mihádák Zoltán

Halálos hajószerencsétlenség történt tegnap este Budapesten, a Dunán. Két embert azonosítottak a tragikus balesetet szenvedett Hableány hajó eddig megtalált hét halálos áldozata közül. További hét embert kórházban kezelnek. Huszonegy embert pedig továbbra is keresnek. A fedélzeten 33 dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott. A hatóságok azonnal megkezdték a kutatást a Duna teljes szakaszán. 96 hivatásos tűzoltóval, tűzoltóautókkal, speciális műszerekkel is keresik még most is a túlélőket. A Hableány nevű turistahajó a szakadó esőben egy szállodahajóval ütközött, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking Sygin szállodahajó elé, ezt követően történt a tragédia - mondta Pál Adrián, a balesettel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón. A rendőrezredes hozzátette, az ütközés után a Hableány nevű hajó oldalára fordult és nagyon gyorsan, hét másodperc alatt elsüllyedt.

Pál Adrián, rendőrezredes, Országos Rendőr-főkapitányság, Magyarország: „Az egyik legfontosabb tevékenység az eltűntek, illetve a személykutatás folyamatos fenntartása. Ennek érdekében a teljes Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság berendelésre került és az összes rendelkezésre álló hajó részt vesz a kutatásban. Ez összesen 15 hajót jelent.”

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az ütközés este 21:05 perckor történt, a baleset után 10 perccel érkezett az első bejelentés a szerencsétlenségről. A mentésben 96 tűzoltó vett részt, összesen 25 gépjárművel, köztük két hajóval – közölte Palotai Zsolt Gábor, tűzoltóezredes. Az elsüllyedt turistahajó roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg egy szonárral.

Palotai Zsolt Gábor, tűzoltóezredes, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Magyarország: „Jelenleg folyik a honvédség által egy ponton kiépítése a hajóroncs közelében. Erről tudnak majd a búvárok lemerülni a Dunába és megállapítani azt, hogy milyen állapotban van maga a hajóroncs. A feltérképezés eredményeként, pedig meglehet majd határozni, hogy lehet kiemelni a hajóroncsot.”

Korábbi felvétel a Hableány rendezvényhajóról/MTI

A Viking Sigyn hajó egy svájci illetőségű céghez tartozik. Kapitánya ukrán állampolgár, őt már meghallgattak a balesettel kapcsolatban. A kórházban lévő sérülteket pedig tanúként hallgatták ki.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Duna vize most hideg, 10-15 fokos, és az áradás miatt pedig nagyon erős a sodrása. A tragédia kapcsán Zacher Gábor hangsúlyozta, sokkos állapotban, a hideg vízben drasztikusan lecsökkennek a túlélési esélyek.

Zacher Gábor, toxikológus, Magyarország: „Egy átlagember, aki nem is biztos, hogy jól tud úszni, aki nem is biztos, hogy időben tud levegőt venni, vagy próbál egy kimeneti helyet találni gyakorlatilag egy olyan vízben, ahol a látási távolság nulla. Semmit nem fog látni. Gyakorlatilag esélytelen, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az ember ragaszkodik a tárgyaihoz, és ott van maga a lehűlés.”

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A mentésbe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, a Duna teljes magyarországi szakaszán - nyilatkozta Gál Kristóf, a magyar Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője: „A Honvédség közreműködésével műszeres kutatás is van, és a helyszínen van a rendőrség tűzszerész-búvárszolgálata is, illetve a partszakasz szisztematikus ellenőrzését is megkezdte a rendőrség.”

Fotó: MTI/Lakatos Péter

Az áldozatok keresését a Duna teljes magyarországi szakaszára kiterjesztették, de a szerbiai hatóságokkal is felvették a kapcsolatot a magyar illetékesek. Az ügyben büntetőeljárás folyik halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi tömegközlekedés veszélyeztetése miatt.

hajó
Duna

Most

10:35

Kilenc új fertőzött Magyarországon

Kilenccel, 4183-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és az elmúlt 24 órában senki nem halt bele a fertőzésbe - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.
09:01

Hétfőn nyit újra a Louvre

Hétfőn nyit újra a párizsi Louvre, amely március közepén zárt be a koronavírus-járvány miatt. A világ leglátogatottabb múzeuma szigorú egészségügyi előírások mellett fogadja ismét a látogatókat.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.