Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Vujković Róbert

Férjeiket, fiaikat hátrahagyva menekülnek a háború elől

2022.03.01
13:43
2022.03.01
19:20
Forrás
Pannon RTV
Napi szinten nő a Magyarországra érkező ukrajnai menekültek száma. Nemcsak Kárpátaljáról, hanem Ukrajna más pontjairól is érkeznek többségben idősek és édesanyák gyermekeikkel. Több szervezet is segíti őket, folyamatosan érkeznek az adományok.
Pannon RTV/Vujković Róbert

Egyre több menekült tartózkodik Záhonyban, többségében idősek és többgyermekes édesanyák. Csapról 3 óránként érkezik vonat a záhonyi vasútállomásra, de ma még csak egy jött be. A záhonyi művelődési ház és könyvtár volt kialakítva szálláshelynek, de az egyre bővülő létszám miatt most már a középiskola tornatermében szállásolják el a menekülteket.

Pannon RTV/Vujković Róbert

500-600 menekült érkezik egy vonattal Csapról Záhonyba. Sokukat ismerősök és rokonok várják, de érkeznek olyanok is, akik nem tudják, hová menjenek tovább. A vasútállomáson szervezett járatokat is biztosítottak a menekültek számára Budapestre és Nyíregyházára.

„Ukrajnából jöttem, mert megy ott a háború, ott kellett hagynom a férjemet, meg az egyik kisebb gyerekemet, mert nem volt jó az útlevele, és otthon maradt. Mi eljöttünk Ukrajnából, Magyarországra, segítségért” - mondta az egyik asszony.

Pannon RTV/Vujković Róbert

Az esti vonattal érkezőket a helyi középiskola tornatermében szállásolják el. A 110 férőhellyel rendelkező épület minden este tele van. A Magyar Református Szeretetszolgálat is segít, amiben tud. Ételt, italt, meleg takarót biztosítanak az érkező bajbajutottaknak.

Dobis-Lucski Zsófia, a Magyar Református Szeretetszolgálat kommunikációs munkatársa: „Munkatársak és önkéntesek is vannak egyaránt a helyszínen. Itt ugye váltásban vagyunk, reggel 8-tól este 8-ig teljesítenek szolgálatot, majd aztán jönnek azok, akik éjszakára is itt tudnak maradni a helyszínen. Mindig fontos, hogy a munkatársak mellett önkéntesek becsatlakozzanak hozzánk. Tolmácsolásban is számíthatunk segítségre, de van, aki például szállításban vállal szerepet.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A szeretetszolgálat munkatársaitól azt is megtudtuk, hogy egyre több egyetemista érkezik Ukrajnából. Édesapák, férjek, fiak maradtak otthon, ugyanis az országot a katonaköteles férfiak nem hagyhatják el.

Ukrajna
Záhony
menekült
háború

Most

10:22, Frissítve: 10:27

Három emlékfát ültettek

Hagyományőrzés céljából a három testvértelepülés Kunszentmiklós, Nagyvázsony és Székelykeve elhatározták, hogy három emlékfát ültetnek a székelykevei tájház udvarába.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.