Ugrás a tartalomra
MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely: A május 16-i héten választhatja meg a parlament a miniszterelnököt

2022.04.21
12:39
2022.04.21
13:28
Forrás
MTI
Az Ukrajnában zajló háború miatt a magyar kormány javaslatot tesz arra, hogy az alaptörvényben kiszélesítsék a veszélyhelyzet jogállását - mondta Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető hangsúlyozta: a járványhelyzet miatt bevezetett veszélyhelyzet május 31-én megszűnik, de mivel a szomszédban zajló háború miatt is fontos, hogy az országnak cselekvőképes kormánya legyen, kezdeményezik a veszélyhelyzet tényállásának kiegészítését a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével. Remélhetőleg nem kell majd élni ezzel az eszközzel, de meg kell teremteni a lehetőségét - tette hozzá Gulyás Gergely. Közölte: Magyarország továbbra is mindent megtesz azért, hogy a béke mielőbb helyreálljon, bár az ország befolyása erre mérsékelt. Jelenleg reális forgatókönyvnek tűnik, hogy hónapokig, akár évekig tarthat a háború, és a csapatmozgásokból az látszik, hogy lehetnek a jelenleginél intenzívebb harcokat hozó szakaszok is - mondta.

MTI/Bruzák Noémi

Bejelentette, hogy a május 16-val kezdődő héten választja meg az Országgyűlés a miniszterelnököt. Gulyás Gergely közölte, a kormányfő megválasztása után egy-két nappal megalakul az új kormány. Hozzátette: a kormány megalakulásának feltétele, hogy a parlament elfogadja a kormány szerkezetéről szóló törvényt, ezt a kormány május 2., az új Országgyűlés megalakulása után haladéktalanul beterjeszti. A miniszter ismertetése szerint Orbán Viktor miniszterelnök, miután tárgyalt vele, ismét Kocsis Mátét javasolja a Fidesz frakcióvezetőjének. Kitért arra is, hogy a szerdai kormányüléssel nem közjogi, hanem politikai értelemben ért véget a kormány tevékenysége. Elmondta, a miniszterelnök tárgyalásokat folytat az új kormány megalakulásáról, és ha ezek eredményre vezetnek, azt a kormányfő közölni fogja a nyilvánossággal.

MTI/Bruzák Noémi

A számok alapján úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány intenzitása csökkent, de a vírus nem tűnt el - mondta el továbbá Gulyás Gergely. Kiemelte: a járvány miatt 24-en meghaltak, az új fertőzöttek száma 3041. Kórházban 1500 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 48-an szorulnak lélegeztetésre, vagyis a súlyos kezelésre szorulók száma a korábbiakhoz képest jelentősen csökkent - mondta. Gulyás Gergely úgy látja, a megbetegedések száma elég jelentős kilengéseket mutat, tehát a vírus továbbra is velünk van, és a legidősebb, valamint más betegségekkel is küszködők a különösen veszélyeztetettek.

Gulyás Gergely
miniszterelnök

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.