Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ Darko Bandic

A Győzelem napját és a Vihar Hadművelet 25. évfordulóját ünnepelték Kninben

2020-08-05
13:55
2020-08-05
17:43
Forrás
Pannon RTV
A horvátországi Kninben ma a Győzelem napját és a Vihar Hadművelet 25. évfordulóját ünnepelték. A rendezvényen először vett részt a horvátországi szerbek képviselője.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök beszédében sajnálatát fejezte ki a civil áldozatok miatt. A kormány alelnöke, a szerb Boris Milošević szerint a horvát társadalomnak el kell fogadnia, hogy a szerbeknek is megvoltak a maguk áldozatai.

A Vihar Hadműveletben több mint 200 ezer horvát katona vett részt, egyszerre 30 irányból, 700 kilométer hosszan indítottak támadást a knini területek visszafoglalására, 1995. augusztus 5-én délben pedig már kitűzték a horvát zászlót a knini várra. 25 évvel később, ma ebben a városban ünnepelte a horvát államvezetés az akkori győzelmet. Andrej Plenković horvát miniszterelnök beszédében hangsúlyozta: fontos, hogy a szerbek ne úgy tekintsenek a Viharra, mint a saját tragédiájukra, hanem jelentse az a háború végét, amely feltételt teremtett a visszatérésre: „Legyen bátorságunk és emberségünk, hogy kifejezzük kegyességünket más nemzetek ártatlan áldozatai előtt. Horvátország és a horvát társadalom előre kell, hogy haladjon. Őszinte megbékélés csak a tények igazságán alapulhat. Mindenkivel együtt kell működni, hogy megtaláljuk az eltűnteket és igazságot szolgáltassunk az áldozatoknak.”

A horvát államfő arról beszélt, hogy Európa ezen részén nagyon fontos a szerbek és a horvátok viszonya. Zoran Milanović azt mondta: együtt akarnak működni, üzletelni akarnak és együtt dolgozni a szerbekkel: „A viszonyaink jobbak kellenek, hogy legyenek. Részemről én, mint Horvátország elnöke ezért mindent meg fogok tenni. Mindent, amit én tudok, és mindent, amit szabad tennem. Nekem a horvát nemzeti érdek és a horvát alkotmány védelme az elsődleges, de mindent megteszek, hogy jobb legyen. A másik oldalnak ugyanezt kell tennie.”

A központi ünnepségen részt vett a teljes horvát államvezetés. Az államfő és a miniszterelnök mellett ezúttal ott volt a helyi szerbek képviselője is.

Boris Milošević a kormány alelnökeként jelent meg. Az első sorban ült, nem tapsolt meg senkit. Milošević az eseményt követően azt mondta: a horvát társadalomnak el kell fogadnia, hogy a szerbeknek is megvannak a maguk áldozatai. Hangsúlyozta: a saját jelenléte Kninben a jövőbe való tekintést jelenti.

A horvátországi Knin városa melletti Grubori faluba látogat augusztus végén a horvát védelmi miniszter és kormányalelnök. Tomislav Medved a Vihar hadművelet szerb nemzetiségű civil áldozatai előtti megemlékezésen vesz majd részt. A horvát sajtó arról ír, hogy ez lesz a következő köre a horvátok és szerbek közötti kapcsolatok normalizálását célzó törekvéseknek. Zágrábban bejelentették, a horvát kormány két alelnöke, Tomislav Medved és Boris Milošević közösen látogatnak el azokba a szerbek lakta falvakba, ahol máig áram és víz nélkül élnek a helyiek.

Vihar hadművelet
Knin
Boris Milošević
Zoran Milanović
Horvátország

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.