Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Harminc év után újraindult a teherforgalom a Szeged-Szabadka vasútvonalon

2022.08.02
11:32
2022.08.02
16:18
Forrás
Pannon RTV
Az első szerelvény hétfőn este haladt át Szerbián a pireuszi kikötő felé, az áruszállítás végső célja pedig Kína.

A felújított vasútvonal továbbá lehetővé tette, hogy teljes egészében elkezdődjön a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának rekonstrukciója.

Pannon RTV/Szalai Adrián

30 év után ismét megindult a teherforgalom Szeged és Röszke között, ezzel pedig egy újabb mérföldkőhöz ért a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása.

A húsz vasúti kocsiból álló tehervonat 30 év után elsőként tehette meg útját a Szeged-Röszke szakaszon, a vámvizsgálat után pedig elsőként léphette át a határt Szerbia irányába. Pafféri Zoltán, a magyarországi MÁV elnök-vezérigazgatója szerint az, hogy nem kínai áru érkezik először, hanem a távol-keleti országba viszik az európai termékeket, azt bizonyítja, hogy nem egyoldalú szállításról van szó.

„A másik fontos momentum, ami rámutat arra, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésének mekkora létjogosultsága van, hogy évekkel ezelőtt elhangzott, hogy milyen kevés vonat jár, de már látjuk azt, hogy még a fejlesztés előtti időszakban is egy növekvő áruforgalmi igény mutatkozott meg, és ez a fejlesztés megvalósulásával tud kibontakozni.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A Szeged-Röszke vasútvonal megnyitásával a teherforgalom átirányul a Budapest-Kelebia vonalról, így megindulhat a Budapest-Belgrád vasútvonal teljes rekonstrukciója a magyarországi szakaszon. Amint ez befejeződik, a Szeged-Szabadka vasútvonal elveszíti teherszállítási szerepét, és itt személyszállító vonatok járnak majd - mondta Vitézy Dávid, Magyarország Technológiai és Ipari Minisztériumának államtitkára.

„Itt személyszállító vonatok fognak dominánsan közlekedni, amelyek összekötik majd egymással Szegedet és Szabadkát, ezt a határ két oldalán lévő két jelentős várost, amelyek között ma is tudjuk, hogy jelentős utazási igény lenne, és ha a személyszállító vasúti közlekedés újraindul majd, akkor abban bízunk, hogy a két város kapcsolata, a mindennapi, oda-vissza ingázási lehetősége még fokozottabban megjelenik majd, ahogy ezt sok-sok európai ország határ menti régióiban összekötött vasúti hálózatokon látjuk.”

Augusztus elsejétől 18 óra és reggel 8 óra között naponta legfeljebb tíz szerelvény tudja átlépni a határt. A személyforgalom pedig, a tervek szerint, 2023 októberében indulhat meg Szeged és Szabadka között.

teherforgalom
Szeged-Röszke-Szabadka
vasút

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.