Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Harminc éve város Mórahalom, gálaműsorral ünnepeltek

2019-11-22
16:57
2019-11-22
18:12
Forrás
Pannon RTV
Mórahalom, a határtérség meghatározó szereplője, a tradíciót és a megújulást szem előtt tartva folyamatosan azon dolgozik, hogy új kulturális, turisztikai és gazdasági lehetőségeket teremtsen.

Mórahalom várossá nyilvánításának 30. évfordulója alkalmából ma nagyszabású gálaműsort rendeztek a Kolo Szerb Kulturális Központban.

Mórahalom címere

Szinte nincs is olyan szerbiai ember, aki Mórahalomról, mint magyarországi fürdővárosról ne hallott volna. Az elmúlt 30 évben azonban, amióta a települést várossá nyilvánították, jelentős gazdasági fejlődésen ment keresztül. Ma már korszerű ipari parkkal rendelkezik, amely a térség több ezer családjának nyújt megélhetést, többek között vajdaságiaknak is.

Az idegenforgalom, a kultúra és a gazdaság szempontjából Mórahalom folyamatosan fejlődik – emelte ki a várost 25 éve sikeresen vezető Nógrádi Zoltán, polgármester. Hangsúlyozta: „Mindig csak hozzátettünk önkormányzati ciklusról önkormányzati ciklusra az elképzelésekhez, s ebből alakult ki a mai Mórahalom, amely az egykori nagyon hátrányos helyzetű kistérség még hátrányosabb központjából egy olyan határ menti kisvárossá nőtte ki magát, amely feliratkozott a térképre kulturális és turisztikai szempontból, a gazdasága pedig lehetőséget ad arra, hogy a város közössége által megvalósított elképzeléseket meg tudjuk valósítani.”

Hozzátette: a gazdaság és a turisztika fejlesztése miatt is átjárhatóbbá kell tenni a határokat, ez Mórahalomnak is alapvető érdeke.

Az ünnepi gálán fellépett Nógrádi Gergely, a 2016-ban Zsidó Pavarotti címet elnyert nemzetközi hírű művész is.
Nógrádi Gergely, főkántor, Budapest, Magyarország: „Nem elsősorban a vallás ihlet most ebben a pillanatban, hanem, hogy idejöttem ünnepelni egy várost, egy sikeres várost, egy sikeres polgármesterrel és egy sikeres mórahalmi lakossággal. Azt gondolom, hogy ez nagyon megtisztelő számomra, hogy velük ünnepelhetek, és a dalválasztás is ehhez kapcsolódik, a Ha én gazdag lennék, és a Hallelujah.”

Ünnepel a határtérség meghatározó települése – mondta a Mórahalom várossá nyilvánításának 30. évfordulójára rendezett ünnepségen Palkovics László. Egy sikeres városhoz sikeres emberek kellenek – tette hozzá Magyarország innovációs és technológiai minisztere.  Palkovics László kiemelte: „Itt mindenképpen ki kell emelni polgármester urat, aki szintén kerek évfordulós, 25 éve polgármestere ennek a városnak. Az ő lendülete, az ő eltökéltsége nélkül amit ma látunk Mórahalmon, az nem jött volna létre. De szükséges ehhez a városlakók szándéka is, hiszen egy közösségben fontos, hogy mindenki egy dolgot gondol. Körül kell nézni Mórahalmon, azt hiszem itt nem kell senkit meggyőzni, hogy az itt élők szeretnek itt lakni, és annak érdekében, hogy ez így is maradjon, sok mindent meg is tesznek.”

A gálaműsor után aláírták Mórahalom város és a lengyel Uniejow 10 éves testvértelepülési kapcsolatának jubileumi deklarációját.

Mórahalom
Nógrádi Zoltán
Palkovics László

Most

18:16

Elhunyt Szűcs Lajos

A Ferencvárosi Torna Club olimpiai bajnok labdarúgója, 77 éves korában érte a halál - jelentette be a klub vasárnap.

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.