Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A határátkelőkön is kezd visszatérni az élet a normális kerékvágásba

2021.05.11
15:20
2021.05.11
22:34
Forrás
Pannon RTV
Csak a kelebiai átkelőhelyen egy hét leforgása alatt majdnem 25 ezer utas ment át.

Az elmúlt hétvégén tapasztalt torlódások már a járványhelyzet előtti kora nyári időszakot idézték fel. Hétvégén főleg nyugat-európai, hét közben pedig elsősorban magyar és szerb táblás járművek kelnek át a szerb-magyar határon.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A végeláthatatlan kamionsor állandó látvány a horgosi határ felé vezető autópályán. A magyarországi belépésre várakozó teherautók a keddi nap folyamán nagyjából három kilométer hosszan torlódtak fel. Az utasforgalomban viszont nem volt fennakadás.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Kedden a kora délutáni órákban a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen sem ki-, sem belépéskor nem tapasztaltunk hosszabb várakozási időt. A helyzet azonban percről perce változhat, így a nap bármely szakában időnként kialakulhatnak hosszabb-rövidebb sorok. Az illetékesek arra figyelmeztetnek, hogy legközelebb a hosszú pünkösdi hétvégére várható nagyobb torlódás, illetve hosszabb várakozási idő a szerb-magyar határátkelőkön.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Ottjártunkkor a magyarországi belépésre nagyjából bő fél órát várakoztak az autósok, négy sorban. A folyamatosan haladó oltakozásnak és az egyre nagyobb átoltottságnak köszönhetően többen már most megindulnak egy-egy korai nyaralásra, emiatt is megnőtt a határforgalom. De ismét fellendült a Szerbia és Magyarország közötti fürdő- és bevásárlóturizmus is. Gere Lászlóné, Szeged, Magyarország: „Szabadkai piacon voltunk, egy kis shoppingot csináltunk, ruhákat, édességet, ilyesmiket hoztunk. Mi hétköznap járunk, kedden-szerdán, hát olyankor visszafele azért egy-két órát szoktunk várni.”

Hasonló a helyzet a Kelebia-Tompa átkelőn is. A kilométeres kamionsorok az Y-elágazás és Szabadka irányából is várakoznak. Az autósok Szerbiába kedd délután várakozás nélkül bejuthattak, Magyarország irányába viszont egy-másfél órát kellett várni. A sorokban ott is főleg a szabadkai ócskapiacról visszatérő magyarországiak vesztegeltek. Beczéné Haász Erika, Kiskunhalas, Magyarország: „A piacra ugrottunk egy pár cuccért Szabadkára. Most is vannak itt a határnál, láttuk, hogy azért fölszaporodtak az emberek, de a piacon is jóval többen vannak.”

Egyébként a Kelebia-Tompa átkelőn az elmúlt egy hét leforgása alatt csaknem 25 ezer utas haladt át, több mint 7200 járművel. Ebben az időszakban, még a járványhelyzet előtt sem utaztak ennyien - mondták az illetékesek.

határ
határátkelő

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.