Ugrás a tartalomra
Duna TV

„A haza minden előtt”

2019-03-15
13:58
2019-03-15
17:20
Forrás
Pannon RTV
Keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában, keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát, és Európa nem lesz többé az európaiaké.

Ezt emelte ki Orbán Viktor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett központi ünnepségen a budapesti Nemzeti Múzeum kertjében. Az eseményen a magyar miniszterelnök mellett lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki is beszédet mondott.

Együtt énekelte a tömeg a magyar Himnuszt a budapesti központi ünnepség kezdetén.

A forradalmi eseményeket felidéző ünnepi műsort Vidnyászky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója rendezte.

Az idei ünnepség vendége Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök volt. Beszédében kiemelte, a magyarok és a lengyelek a múltban is összetartottak, most pedig a jobb jövőért kívánnak közösen harcolni: „Ez a jobb jövő csak tőlünk függ, a mi szándékunktól és akaratunktól. Ugyanúgy mint 171 évvel ezelőtt, megint az igazság, a szolidaritás és az egyenjogúság oldalán állunk.”

A magyar miniszterelnök ünnepi beszédében hangsúlyozta, a teljes nemzeti összefogáshoz közös célra van szükség.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Március 15. a nemzeti egység ígérete. Legyen béke, szabadság és egyetértés. Így kezdődik a 12 pont. Arra emlékeztet, hogy a hétköznapi könyöklés és hétköznapi szócsaták fölött legyen egy közös cél, egy nemzeti, amely összetart bennünket.”

A magyarok történelmének vezércsillaga a szabadság, vezérfonala pedig a szabadságharcok láncolata - emelte ki a magyar miniszterelnök. Hozzátette, a szabadság gondolata a kereszténységből sarjadt ki, mert Isten előtt minden ember egyformán szabad és egyenlő: „Azt kívánjuk Európa népeinek is, hogy hulljon le szemükről a hályog, hogy lássák és értsék, hogy keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában. Keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát, és Európa nem lesz többé az európaiaké.”

Orbán Viktor a közelgő EP-választásokra utalva elmondta, új kezdet kell Európa hanyatlásának megállításához, véget kell vetni az Európai Egyesült Államokról szóló vágyálmoknak, hogy Európa újra az európaiaké lehessen.

Orbán Viktor
Mateusz Morawiecki
1848-49-es forradalom és szabadságharc
Budapest

Most

08:27

WHO: Dél-Amerika az új gócpont

Meghaladta a 6 millió 267 ezret a koronavírussal fertőzöttek száma a világban. A halálos áldozatok száma több mint 373 ezer, 2,8 millióan pedig már legyőzték a kórt.
07:52, Frissítve: 08:02

Ma van pünkösdhétfő

Pünkösdhétfő a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.