Ugrás a tartalomra
Pixabay/Alexas_Fotos/Illusztráció

A Himalájában őshonos madarat láttak a magyar Alföldön

2021-01-16
15:37
2021-01-16
16:00
Forrás
Hirado.hu
A különleges látogatóra Magyarország délkeleti részén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai figyeltek fel. Egy indiai lúd látogatott el a kardoskúti Fehér-tóhoz.

A faj fészkelőterülete Közép-Ázsia magashegységeiben van, telelőterülete pedig a Himalájától délre, az indiai szubkontinensen. Az indiai lúd tartja a madarak repülési magassági rekordját, hiszen amikor áthalad a Himalája csúcsai fölött, akkor akár 9 ezer méteres magasságban is repül. Kóborló példányai Európában is előfordulnak, azonban ezek inkább állatkertekből szöktek meg. Most is kicsi a valószínűsége, hogy a madár a Föld legmagasabb hegységéből repült el egészen Békés megyéig. Már csak azért is, mert Ázsiában a Himaláját átrepülve, mintegy ezer kilométert megtéve jutnak el telelőhelyükre. Békés megye pedig ehhez képest ötezer kilométeres nyugati kitérőt jelent. Az Orosházától nem messze lévő Fehér-tónál megfigyelt példányt egy 4700 tagú vadlúdcsapatban fedezték fel.

indiai
lúd
Himalája
Magyarország
Békés megye
Kardoskút
Fehér-tó
Orosháza

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.