Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Horvátország készen áll az euró 2023-as bevezetésére

2021.09.13
18:28
Forrás
MTI
Horvátország felkészült arra, hogy 2023. január 1-jén bevezesse az eurót - mondta Andrej Plenković horvát kormányfő az euró bevezetésével foglalkozó nemzeti tanács ülésén.

A horvát miniszterelnök szerint sikerül időre teljesíteniük az összes feltételt, amelyet az árfolyam-mechanizmusban vállaltak. Horvátországnak az euró bevezetéséhez meg kell felelnie valamennyi maastrichti kritériumnak, amelyek például az inflációra és az államháztartási hiányra vonatkoznak. Zágráb nemrég döntött, milyen nemzeti szimbólumokat tesznek a horvát euróérmékre. Az érmék egyik oldalát a piros-fehér kockás horvát címer díszíti majd, míg a másik oldalát különböző szimbólumok, így a kéteuróson Horvátország térképe, az egyeuróson a jelenleg is használatban lévő kuna (nyest) szerepel majd. Nikola Tesla az 50, 20 és 10 centes érmékre, míg az öt-, a két- és az egycentes érmékre az ősi szláv glagolita írás kerül majd.

Horvátország
euró
Európai Unió

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.