Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Irgalmatlan jégeső szakadt Nyugat-Bácskára

2020.08.05
15:14
2020.08.05
17:46
Forrás
Pannon RTV
Tegnap a kora esti órákban Gomboson, Monostorszegen és Bezdánban jégeső is volt, helyenként szinte befehéredett a föld és a házak teteje.
Pannon RTV/Payeta Maurice

Több helyen pincéket, melléképületeket öntött el a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű víz. Bezdánra tegnap délután és éjjel négyzetméterenként 86 liter csapadék zúdult.

Gombosra kedden késő délután érkezett a vihar nagy mennyiségű csapadékkal és erős széllel - mesélte stábunknak Klenanc József, helybeli lakos.

„Egy bőséges záporral kezdődött, aztán rá egy 20 másodpercre, én itt hátul a teraszon festegettem, mikor elkezdte verni a pléhtetőt, irgalmatlan dübörgéssel. Először azt hittem cserepek potyognak le, aztán láttam, hogy gurultak le ilyen diószem nagyságú jégkockák.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

A határban szerencsére nem keletkezett nagyobb kár. Levert gyümölccsel és cserépdarabokkal azonban tele lettek az udvarok. A gombosi férfi azonnal felvette a kapcsolatot a közeli településeken élő ismerőseivel, akik interneten megdöbbentő felvételeket küldtek Bezdánból és Monostorszegről.

Kedden a kora esti ítéletidő a legnagyobb pusztítást a horvát és a magyar határhoz közeli Bezdánban okozta, ahol csaknem 20 percen át hullott a diónyi és mogyorónyi nagyságú jég, a viharos erejű szél pedig tövestül csavarta ki a fákat.

Hatalmas károkat okozott az ítéletidő - mutatta stábunknak Sipos Imre, bezdáni nyugdíjas.

- A cserepeket leverte a házakról sok helyen, a kalapcserepet, meg a fóliát, ahol volt ez a termelőknek...
- Akik konyhakerti veteményeket termelnek?
- Igen, azt mindent elvert az egész környéken.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Szerdán egész nap a károk elhárításán dolgoztak Bezdánban. Az egyik helyi benzinkút sem üzemelt, mivel a leszakadt, méretes faágakat vágták össze és takarították el. Reklámtáblákat is betontartójukkal együtt kapott fel és röpített méterekkel odébb a szél.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Csapó Judit, Bezdán Helyi Közösség pénzügyi előadója szerint nemcsak a jég és a szélvihar, hanem a hatalmas mennyiségű csapadék is pusztítást okozott.

- Nagy esőzések voltak, ahol a víz befolyt a pincékbe, az alacsonyan fekvő házakba is, szeméttel teli az egész falu, ágak, levelek, virágok, mindent hordott a szél. Fújt, sodorta, törte, ágak törtek, villanyoszlopok dőltek ki.
- Mi történt a színházépülettel?
- A színház épületére fenyőfa dőlt, úgyhogy kitört az ablak, meg hát kicsit megsérült a tető is.

A helyiek beszámolója szerint a csapadékzóna Horvátország felől érkezett.

ítéletidő
Vajdaság
Nyugat-Bácska
Gombos
Bezdán
Monostorszeg
jégeső
csapadék

Most

21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 21:45

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű