Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Irgalmatlan jégeső szakadt Nyugat-Bácskára

2020-08-05
15:14
2020-08-05
17:46
Forrás
Pannon RTV
Tegnap a kora esti órákban Gomboson, Monostorszegen és Bezdánban jégeső is volt, helyenként szinte befehéredett a föld és a házak teteje.

Több helyen pincéket, melléképületeket öntött el a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű víz. Bezdánra tegnap délután és éjjel négyzetméterenként 86 liter csapadék zúdult.

Gombosra kedden késő délután érkezett a vihar nagy mennyiségű csapadékkal és erős széllel - mesélte stábunknak Klenanc József, helybeli lakos.

„Egy bőséges záporral kezdődött, aztán rá egy 20 másodpercre, én itt hátul a teraszon festegettem, mikor elkezdte verni a pléhtetőt, irgalmatlan dübörgéssel. Először azt hittem cserepek potyognak le, aztán láttam, hogy gurultak le ilyen diószem nagyságú jégkockák.”

A határban szerencsére nem keletkezett nagyobb kár. Levert gyümölccsel és cserépdarabokkal azonban tele lettek az udvarok. A gombosi férfi azonnal felvette a kapcsolatot a közeli településeken élő ismerőseivel, akik interneten megdöbbentő felvételeket küldtek Bezdánból és Monostorszegről.

Kedden a kora esti ítéletidő a legnagyobb pusztítást a horvát és a magyar határhoz közeli Bezdánban okozta, ahol csaknem 20 percen át hullott a diónyi és mogyorónyi nagyságú jég, a viharos erejű szél pedig tövestül csavarta ki a fákat.

Hatalmas károkat okozott az ítéletidő - mutatta stábunknak Sipos Imre, bezdáni nyugdíjas.

- A cserepeket leverte a házakról sok helyen, a kalapcserepet, meg a fóliát, ahol volt ez a termelőknek...
- Akik konyhakerti veteményeket termelnek?
- Igen, azt mindent elvert az egész környéken.

Szerdán egész nap a károk elhárításán dolgoztak Bezdánban. Az egyik helyi benzinkút sem üzemelt, mivel a leszakadt, méretes faágakat vágták össze és takarították el. Reklámtáblákat is betontartójukkal együtt kapott fel és röpített méterekkel odébb a szél.

Csapó Judit, Bezdán Helyi Közösség pénzügyi előadója szerint nemcsak a jég és a szélvihar, hanem a hatalmas mennyiségű csapadék is pusztítást okozott.

- Nagy esőzések voltak, ahol a víz befolyt a pincékbe, az alacsonyan fekvő házakba is, szeméttel teli az egész falu, ágak, levelek, virágok, mindent hordott a szél. Fújt, sodorta, törte, ágak törtek, villanyoszlopok dőltek ki.
- Mi történt a színházépülettel?
- A színház épületére fenyőfa dőlt, úgyhogy kitört az ablak, meg hát kicsit megsérült a tető is.

A helyiek beszámolója szerint a csapadékzóna Horvátország felől érkezett.

ítéletidő
Vajdaság
Nyugat-Bácska
Gombos
bezdán
Monostorszeg
jégeső
csapadék

Most

11:01, Frissítve: 11:17

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant egy Mig-21-es repülőgép Loznica közelében. Nem megerősített források szerint az egyik pilóta életét vesztette, a másikat keresik. Hamarosan bővebben...
10:45, Frissítve: 10:57

Szedjetek szét - ismét telt ház előtt

A járványügyi előírások szigorú betartása mellett újra telt ház előtt játszották a Szedjetek szét című előadást a Kosztolányi Dezső Színházban, Szabadkán.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.