Ugrás a tartalomra
Pixabay/FMedic_photography

Jelentősen csökkent Horvátország népessége

2022.01.15
09:25
Forrás
Szerbiai RTV
Egy Zágráb méretű város népessége tűnt el húsz év alatt Horvátországban, 1948 óta a legkevesebb a lakos az államban.

A helyi statisztikai hivatal közzétette az elvégzett népszámlálás első adatait, amelyekből kitűnik, hogy az elmúlt tíz évben több, mint 396 ezerrel csökkent a népességszám, illetve csak három városban, Zágrábban, Splitben és Rijekán él százezernél több lakos. Horvátországban 1991 óta mintegy 900 ezerrel csökkent a lakosok száma, az elmúlt tíz évben pedig - a 2011-es népszámlálás óta - további mintegy 400 ezerrel élnek kevesebben a tengerparti államban. A horvát sajtó arról ír, a népességcsökkenés hátterében elsősorban az elvándorlás áll, illetve megemlítik, a valós számok jóval magasabbak lehetnek, ugyanis több összeírt személy évek óta külföldön él, illetve a horvátországi családtagok helyettük is bejegyeztették őket. A tavaly novemberben befejeződött népszámlálás során elektronikusan kellett kitölteni a lakosokra vonatkozó kérdőíveket.

Horvátország
népességcsökkenés

Most

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.