Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Andrián

Jövő év végéig megnyitják a Rábé-Kübekháza határátkelőt

2018-10-11
14:45
2018-10-11
17:47
Forrás
Pannon RTV
2019 elején a Szerbia Útjai Közvállalat megkezdi a felújítási munkálatokat a Rábé és a magyar országhatár közötti útszakaszon. A munkálatokat a tervek szerint a jövő év őszéig befejezik.

2019 végéig megnyílhat a Rábé-Kübekháza határátkelő – hangzott el a mai belgrádi sajtótájékoztatón, melyen ismertették az Európai Uniós IPA-alapokból támogatott projekt részleteit. A Rábé-Kübekháza határátkelő megnyitásával várhatóan élénkül a forgalom a szerb-magyar határszakasz északkelet-bánáti részén. A két ország közötti személyforgalom és áruforgalom egyaránt nő majd.

Kern Imre, infrastruktúra-fejlesztési államtitkár, Szerbia: „Egyáltalán egész Észak-Bánát területére nézve egy nagyon fontos projektum, hiszen Nagykikinda, de ez természetesen vonatkozik Begaszentgyörgyre vagy Magyarcsernyére is, ez a legrövidebb út lesz majd a magyar autópálya-hálózat felé.”

A szerb félnek az IPA-pályázatban foglalt kötelezettsége a Rábé és a magyar határ közötti 1365 méteres útszakasz felújítása, a kivitelező pedig a Szerbia Útjai Közvállalat.

Biljana Vuksanović, ügyvezető igazgató, Szerbia Útjai Közvállalat: „A projekt az Európai Unió IPA-alapjaiból folyósított támogatásnak köszönhetően valósul meg, mintegy 4,7 millió euró értékben. Ezek jelentős eszközök mind Magyarország, mind Szerbia számára.”

Magyarországon 2,3 kilométer új út épül ki Kübekháza és a határ között, 840 méternyi meglévő utat pedig felújítanak. A pályázat magyarországi hordozója a Nemzeti infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Kondrik Kornél, igazgatóhelyettes, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., Magyarország: „Terveink szerint a látvány és kivitelezési munkálatok a magyar oldalon időjárás függvényében 2019 márciusában kezdődhetnek meg. Addig előkészítési munkálatok folynak a terepen, többek között régészet, áteresztők építése, hírközlési kábelek kiváltásán dolgoznak majd a vállalkozók.”

A Vajdasági Területrendezési Intézet végezte a műszaki dokumentáció felügyeletét. Megteremtődtek a feltételek, hogy a jövő év elejétől megkezdődjön a Rábé és a határátkelőhely közötti útszakasz felújítása – mondta el a sajtótájékoztatón Predrag Knežević, az Intézet igazgatója

Rábé-Kübekháza határátkelő
IPA
Kern Imre
Szerbia Útjai

Most

18:19

Tizedszer döntős Đoković Rómában

A világelső két játszmában, 7:5, 6:3-re győzte le a norvég Casper Ruudot a római salakpályás ATP 1000-es tenisztorna elődöntőjében, így bejutott a hétfői fináléba.
17:12, Frissítve: 17:56

Két keréken Temerinben

Az autómentes világnap alkalmából Temerin Község Idegenforgalmi Szervezete kerékpártúrát szervezett Járek központjától a falu határában található Antero tanyáig.
15:33, Frissítve: 18:48

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.

Népszerű