Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Andrián

Jövő év végéig megnyitják a Rábé-Kübekháza határátkelőt

2018-10-11
14:45
2018-10-11
17:47
Forrás
Pannon RTV
2019 elején a Szerbia Útjai Közvállalat megkezdi a felújítási munkálatokat a Rábé és a magyar országhatár közötti útszakaszon. A munkálatokat a tervek szerint a jövő év őszéig befejezik.

2019 végéig megnyílhat a Rábé-Kübekháza határátkelő – hangzott el a mai belgrádi sajtótájékoztatón, melyen ismertették az Európai Uniós IPA-alapokból támogatott projekt részleteit. A Rábé-Kübekháza határátkelő megnyitásával várhatóan élénkül a forgalom a szerb-magyar határszakasz északkelet-bánáti részén. A két ország közötti személyforgalom és áruforgalom egyaránt nő majd.

Kern Imre, infrastruktúra-fejlesztési államtitkár, Szerbia: „Egyáltalán egész Észak-Bánát területére nézve egy nagyon fontos projektum, hiszen Nagykikinda, de ez természetesen vonatkozik Begaszentgyörgyre vagy Magyarcsernyére is, ez a legrövidebb út lesz majd a magyar autópálya-hálózat felé.”

A szerb félnek az IPA-pályázatban foglalt kötelezettsége a Rábé és a magyar határ közötti 1365 méteres útszakasz felújítása, a kivitelező pedig a Szerbia Útjai Közvállalat.

Biljana Vuksanović, ügyvezető igazgató, Szerbia Útjai Közvállalat: „A projekt az Európai Unió IPA-alapjaiból folyósított támogatásnak köszönhetően valósul meg, mintegy 4,7 millió euró értékben. Ezek jelentős eszközök mind Magyarország, mind Szerbia számára.”

Magyarországon 2,3 kilométer új út épül ki Kübekháza és a határ között, 840 méternyi meglévő utat pedig felújítanak. A pályázat magyarországi hordozója a Nemzeti infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Kondrik Kornél, igazgatóhelyettes, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., Magyarország: „Terveink szerint a látvány és kivitelezési munkálatok a magyar oldalon időjárás függvényében 2019 márciusában kezdődhetnek meg. Addig előkészítési munkálatok folynak a terepen, többek között régészet, áteresztők építése, hírközlési kábelek kiváltásán dolgoznak majd a vállalkozók.”

A Vajdasági Területrendezési Intézet végezte a műszaki dokumentáció felügyeletét. Megteremtődtek a feltételek, hogy a jövő év elejétől megkezdődjön a Rábé és a határátkelőhely közötti útszakasz felújítása – mondta el a sajtótájékoztatón Predrag Knežević, az Intézet igazgatója

Rábé-Kübekháza határátkelő
IPA
Kern Imre
Szerbia Útjai

Most

20:49, Frissítve: 21:08

Gloria Victis – 1956

200 vajdasági fiatal vesz részt a Rákóczi Szövetség Gloria Victis – 1956 elnevezésű rendezvénysorozatában.
19:38, Frissítve: 21:49

10 éves a Szerb Haladó Párt

10 éves fennállását ünnepelte ma a Szerb Haladó Párt. A kraljevói sportcsarnokban megtartott eseményre az SZHP elnöke, Aleksandar Vučić Tomislav Nikolićtyal, a párt korábbi elnökével érkezett.

Népszerű

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.
utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.

Drogfogás Zentán

13 kilogramm marihuánát és egyéb kábítószert koboztak el Zentán a rendőrök.