Ugrás a tartalomra
kormany.hu

Július elsejétől lépnek életbe a családvédelmi intézkedések Magyarországon

2019-02-11
11:40
2019-02-11
17:53
Forrás
Pannon RTV
Családvédelmi akciótervet jelentett be vasárnap délután Orbán Viktor. A részleteket ma Novák Katalin, magyar családpolitikáért felelős államtitkár ismertette.

Családvédelmi akciótervet jelentett be vasárnap délután Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök hét pontban rögzítette a teendőket. Ezek részleteiről tartott ma délelőtt sajtótájékoztatót Novák Katalin magyar családpolitikáért felelős államtitkár. Ő további konkrétumokat közölt a támogatásokkal kapcsolatban. Mint aláhúzta: a 10 millió forintos, szabad felhasználású hitelt 18 és 40 év közötti nők tudják majd fölvenni. A program a 2019 július 1-e után születő babákra lesz érvényes, és három évig lehet majd igényelni a kedvezményes hitelt.

Novák Katalin, családpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Amikor felveszik ezt a hitelt és elkezdik a törlesztést, amennyiben az első baba megszületik azonnal felfüggesztjük a hitel törlesztését. A hitelt 3 évig nem kell visszafizetni. Ha érkezik a második gyermek, akkor további három évre felfüggesztjük a törlesztést, ugyanakkor elengedjük a fennálló hiteltartozás 30 százalékát. Ha pedig a harmadik gyermek érkezik a családba, akkor a teljes fennmaradó tőkerészt elengedjük. Tehát onnantól egy fillért sem kell visszafizetni a fiataloknak.”

A CSOK-ot kiterjesztik a használt lakások vásárlására is. Újdonság az is, hogy eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is lehet kapni hitelt.
A négy vagy több gyermekes anyák személyi jövedelemadó-kedvezménye várhatóan a jövő évtől indul majd. Novák Katalin hangsúlyozta: annak a nőnek, aki legalább négy gyermeket fölnevelt, élete végéig nem kell majd jövedelemadót fizetnie. A nagyszülői gyed pedig azt hivatott támogatni, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni. Fontos, hogy a gyed extrát a nagyszülők nem tudják fölvenni, és a nagyszülőnek aktívnak kell lennie, tehát nem lehet nyugdíjas. Az államtitkár arról is beszélt, hogy 2022-ig megvalósul a teljes bölcsődei ellátás Magyarországon: „Azt látjuk, hogy egyre nagyobb az igény a bölcsődékre, egyre több bölcsődei helyre van szükség. Részben azért, mert a születésszámnak a drámai csökkenése megállt. Azért is, mert egyre többen dolgoznak Magyarországon pici gyermek mellett is.”

Autóvásárlást is támogat a magyar kormány. Ezt a programot azért vezeti be a kormány, mert úgy látják, akadály lehet a háromnál több gyermek vállalásánál az is, hogy egyszerűen nem férnek be a gyerekek az autóba. Legalább hét üléses, új személygépkocsi vásárlása esetén 2.5 millió forintot vállal át az állam. Ez a program várhatóan szintén július elsejétől indul.

Novák Katalin
Magyarország

Most

15:19, Frissítve: 16:27

Kínába utazott a szerb államfő

Kínába utazott Aleksandar Vučić, ahol az Egy övezet, egy út nemzetközi fórumon vesz részt. A találkozó első napján több együttműködési megállapodást is aláírtak a felek.

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.