Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó Visegrádon

2022.11.12
09:56
2022.11.12
16:20
Forrás
Pannon RTV
Visegrádon tartják a hétvégén a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozót.

A kétnapos szakmai fórumon kerekasztal-beszélgetéseken, egyeztetéseken lehet részt venni. Cél, hogy a külhoni magyar tudósítók tapasztalatot cseréljenek és barátkozhassanak. A médiatalálkozó részeként este átadják első alkalommal a Kosztolányi-díjat.

Pannon RTV

A nemzet egységének fontosságát, az elmúlt 12 év nemzeti kormányának tevékenységét hangsúlyozta az esemény megnyitóján Gulyás Gergely. A magyar miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az elmúlt évek sikerei részben a médiának is köszönhetők. A külhoni média az elmúlt időszakban kiválóan teljesített. Nélkülük az anyanyelvű tájékoztatás nem valósulna meg.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Magyarország: „Mi a 2011-ben elfogadott alkotmány részévé is tettük, hogy a magyar nemzet egységes, és ha egységes, akkor főszabály szerint nincsenek határon túli és inneni ügyek, hanem azt kell nézni, hogy közös nemzeti ügyeinket és céljainkat mi szolgálja. Akik itt jelen vannak, azok az elmúlt években a közös nemzeti célok szolgálatához jelentősen hozzájárultak. Szeretnék ezért köszönetet mondani.”

Pannon RTV

A Kárpát-medence egy sok szempontból egységes tér, legyen szó sportról, oktatásról, kultúráról, de ebbe a kategóriába tartozik a sajtó is – mondta megnyitóbeszédében Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikai államtitkár az elmúlt évek sikereit mutatta be. Egymillió oldalas kiadványra lenne szükség, hogy az összes nemzetpolitikai sikert leírjuk – hangsúlyozta. 1 millió 150 ezer magyar tette le az állampolgársági esküt, 5400 külhoni beruházás valósult meg, egységes oktatási tér jött létre a bölcsőtől a felsőoktatásig – sorolta az államtitkár.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Gazdasági értelemben is egyre egységesebb a Kárpát-medence, hiszen a magyar vállalkozókat sikerült egy hálóba fűzni. A nagy gazdaságfejlesztési programok esetében körülbelül 214 milliárd forintot tudtunk nyújtani határon túli magyar vállalkozóknak. Ezt azért gondoltuk, hogy jól tesszük, mert azt látjuk, hogy a magyar vállalkozók alapvetően magyar embereket foglalkoztatnak. Ha mi magyar vállalkozókat támogatunk akkor magyar családokat támogatunk ezáltal.”

Pannon RTV

Megváltoztak az olvasási és médiafogyasztási szokások, ehhez kell alkalmazkodni - üzente a résztvevőknek Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke. Előadásában a média előtt álló kihívásokról is értekezett. Egy olyan korban élünk, amikor az emberek figyelme megoszlik. Ezzel kell felvennie a versenyt a sajtónak – tette hozzá.

Toót-Holló Tamás, elnök, Magyar Nemzeti Médiaszövetség: „Az online az egy csodálatos platform, a gyorsaságot, a pillanatot kínálja fel számunkra, viszont az egész mondandóm középpontjában a hűség kifejezést szeretném helyezni. Az előttünk álló kihívás, hogy legyünk hűek ahhoz a közösséghez, amelyből érkeztünk, magyarságunkhoz, és legyünk hűek a szakmai normáinkhoz.”

Pannon RTV

A kétnapos rendezvényen olyan témákról is szó esik, mint a médiaszabályozás, a Kárpát-medencei médiatér kialakulása, a konzervatív értékrend képviselete a kisebbségi és többségi sajtóban, vagy a szerkesztői szakmai elvárások. A találkozó szervezője a magyar nemzetpolitikai államtitkárság, és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség.

Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó
Visegrád
Erdély
felvidék
Kárpátalja
Vajdaság
Gulyás Gergely
Potápi Árpád János
Toót-Holló Tamás

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.