Ugrás a tartalomra

Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó Visegrádon

2022.11.12
09:56
2022.11.12
16:20
Forrás
Pannon RTV
Visegrádon tartják a hétvégén a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozót.

A kétnapos szakmai fórumon kerekasztal-beszélgetéseken, egyeztetéseken lehet részt venni. Cél, hogy a külhoni magyar tudósítók tapasztalatot cseréljenek és barátkozhassanak. A médiatalálkozó részeként este átadják első alkalommal a Kosztolányi-díjat.

A nemzet egységének fontosságát, az elmúlt 12 év nemzeti kormányának tevékenységét hangsúlyozta az esemény megnyitóján Gulyás Gergely. A magyar miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az elmúlt évek sikerei részben a médiának is köszönhetők. A külhoni média az elmúlt időszakban kiválóan teljesített. Nélkülük az anyanyelvű tájékoztatás nem valósulna meg.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Magyarország: „Mi a 2011-ben elfogadott alkotmány részévé is tettük, hogy a magyar nemzet egységes, és ha egységes, akkor főszabály szerint nincsenek határon túli és inneni ügyek, hanem azt kell nézni, hogy közös nemzeti ügyeinket és céljainkat mi szolgálja. Akik itt jelen vannak, azok az elmúlt években a közös nemzeti célok szolgálatához jelentősen hozzájárultak. Szeretnék ezért köszönetet mondani.”

A Kárpát-medence egy sok szempontból egységes tér, legyen szó sportról, oktatásról, kultúráról, de ebbe a kategóriába tartozik a sajtó is – mondta megnyitóbeszédében Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikai államtitkár az elmúlt évek sikereit mutatta be. Egymillió oldalas kiadványra lenne szükség, hogy az összes nemzetpolitikai sikert leírjuk – hangsúlyozta. 1 millió 150 ezer magyar tette le az állampolgársági esküt, 5400 külhoni beruházás valósult meg, egységes oktatási tér jött létre a bölcsőtől a felsőoktatásig – sorolta az államtitkár.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Gazdasági értelemben is egyre egységesebb a Kárpát-medence, hiszen a magyar vállalkozókat sikerült egy hálóba fűzni. A nagy gazdaságfejlesztési programok esetében körülbelül 214 milliárd forintot tudtunk nyújtani határon túli magyar vállalkozóknak. Ezt azért gondoltuk, hogy jól tesszük, mert azt látjuk, hogy a magyar vállalkozók alapvetően magyar embereket foglalkoztatnak. Ha mi magyar vállalkozókat támogatunk akkor magyar családokat támogatunk ezáltal.”

Megváltoztak az olvasási és médiafogyasztási szokások, ehhez kell alkalmazkodni - üzente a résztvevőknek Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke. Előadásában a média előtt álló kihívásokról is értekezett. Egy olyan korban élünk, amikor az emberek figyelme megoszlik. Ezzel kell felvennie a versenyt a sajtónak – tette hozzá.

Toót-Holló Tamás, elnök, Magyar Nemzeti Médiaszövetség: „Az online az egy csodálatos platform, a gyorsaságot, a pillanatot kínálja fel számunkra, viszont az egész mondandóm középpontjában a hűség kifejezést szeretném helyezni. Az előttünk álló kihívás, hogy legyünk hűek ahhoz a közösséghez, amelyből érkeztünk, magyarságunkhoz, és legyünk hűek a szakmai normáinkhoz.”

A kétnapos rendezvényen olyan témákról is szó esik, mint a médiaszabályozás, a Kárpát-medencei médiatér kialakulása, a konzervatív értékrend képviselete a kisebbségi és többségi sajtóban, vagy a szerkesztői szakmai elvárások. A találkozó szervezője a magyar nemzetpolitikai államtitkárság, és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség.

Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó
Visegrád
Erdély
felvidék
Kárpátalja
Vajdaság
Gulyás Gergely
Toót-Holló Tamás

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű