Ugrás a tartalomra
MTI/KKM/Borsos Mátyás

A kárpátaljai magyarok érdekében tárgyalt Szijjártó Péter ukrán kollégájával

2021.01.27
13:19
2021.01.27
14:01
Forrás
MTI
A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a látogatás célja, hogy megvitassa annak lehetőségét, hogyan tudnák megállítani a kárpátaljai magyar kisebbséget ért atrocitásokat és azokat a negatív folyamatokat, amelyeket a napokban tapasztaltak.

Némi enyhülést követően, újra nagyon rossz irányba indultak Ukrajna és Magyarország kétoldalú kapcsolatai. Szijjártó bízik abban, hogy valamiféle kompromisszumra jutnak, vagy legalább valami irányt fel tudnak majd vázolni közösen.

Kedd este ugyanis Magyarország ukrajnai képviseletei durva hangvételű fenyegetést kaptak levélben, amiben a tárgyalások létrejöttének esetén vérontásról is szót ejtettek az önmagukat ukrán hazafiaknak nevezők.

Szijjártó hozzátette, reméli, hogy az ukrán hatóságok teszik a dolgukat, és megvédik a Kárpátalján élő magyarságot, és érvényt szereznek a jogállamiságnak, valamint a biztonsági követelményeknek.

A szélsőséges elemeket, megnyilvánulásokat ki kell iktatni a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatokból - hangsúlyozta Szijjártó Péter Kijevben, azon az online sajtótájékoztatón, amely Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után tartottak.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter elmondta: arra kérte hivatali partnerét, hogy kezdjenek közös munkába a kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt években feszültséget keltő oktatási törvény ügyében, és a két ország között létrehozott közös oktatási munkacsoport kezdjen konzultációkat. Kuleba ígéretet tett arra, hogy a munkacsoport hamarosan össze fog ülni.

A magyar miniszter hozzáfűzte: ukrán partnere biztosította afelől, hogy a készülő kisebbségi törvényről is érdemi párbeszédre kerül sor, amelybe bevonják a magyar nemzetiség képviselőit. Kifejtette, hogy a magyar kormány a kárpátaljai magyar nemzeti közösségre úgy tekint, mint összekötő kapocsra a két ország között.

Az ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, továbbá Ukrajnát az Európai Unióban. Megerősítette, hogy továbbra is napirenden van Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója.

Szijjártó Péter
Ukrajna
fenyegetés
magyarok
Dmitro Kuleba

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:40, Frissítve: 10:45

Már Angliában is védettek a hódok

Október elseje óta védett állatnak számítanak a hódok Angliában. Mindez négyszáz évvel azután történik, hogy szinte a teljes populációt levadászták.
10:31

Továbbra sincs pellet a szerbiai lerakatokban

Az áruhiány még júniusban jelentkezett, akkor az állam megpróbálta oly módon rendezni a piacot, hogy a pellet tonnánkénti árát 38 ezer dinárra korlátozta, és betiltotta a kivitelét. Ezek az intézkedések azonban nem stabilizálták a piacot.
08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.