Ugrás a tartalomra
MTI/KKM/Borsos Mátyás

A kárpátaljai magyarok érdekében tárgyalt Szijjártó Péter ukrán kollégájával

2021.01.27
13:19
2021.01.27
14:01
Forrás
MTI
A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a látogatás célja, hogy megvitassa annak lehetőségét, hogyan tudnák megállítani a kárpátaljai magyar kisebbséget ért atrocitásokat és azokat a negatív folyamatokat, amelyeket a napokban tapasztaltak.

Némi enyhülést követően, újra nagyon rossz irányba indultak Ukrajna és Magyarország kétoldalú kapcsolatai. Szijjártó bízik abban, hogy valamiféle kompromisszumra jutnak, vagy legalább valami irányt fel tudnak majd vázolni közösen.

Kedd este ugyanis Magyarország ukrajnai képviseletei durva hangvételű fenyegetést kaptak levélben, amiben a tárgyalások létrejöttének esetén vérontásról is szót ejtettek az önmagukat ukrán hazafiaknak nevezők.

Szijjártó hozzátette, reméli, hogy az ukrán hatóságok teszik a dolgukat, és megvédik a Kárpátalján élő magyarságot, és érvényt szereznek a jogállamiságnak, valamint a biztonsági követelményeknek.

A szélsőséges elemeket, megnyilvánulásokat ki kell iktatni a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatokból - hangsúlyozta Szijjártó Péter Kijevben, azon az online sajtótájékoztatón, amely Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után tartottak.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter elmondta: arra kérte hivatali partnerét, hogy kezdjenek közös munkába a kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt években feszültséget keltő oktatási törvény ügyében, és a két ország között létrehozott közös oktatási munkacsoport kezdjen konzultációkat. Kuleba ígéretet tett arra, hogy a munkacsoport hamarosan össze fog ülni.

A magyar miniszter hozzáfűzte: ukrán partnere biztosította afelől, hogy a készülő kisebbségi törvényről is érdemi párbeszédre kerül sor, amelybe bevonják a magyar nemzetiség képviselőit. Kifejtette, hogy a magyar kormány a kárpátaljai magyar nemzeti közösségre úgy tekint, mint összekötő kapocsra a két ország között.

Az ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, továbbá Ukrajnát az Európai Unióban. Megerősítette, hogy továbbra is napirenden van Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója.

Szijjártó Péter
Ukrajna
fenyegetés
magyarok
Dmitro Kuleba

Most

19:14, Frissítve: 19:21

Olcsóbb lett a disznóhús

Néhány hét alatt közel 100 dinárt a csökkent a sertés élő súlyának kilogrammonkénti ára. Jelenleg mintegy 200 dinárt adnak kilogrammjáért, viszont az ár naponta ingadozik.
16:29, Frissítve: 16:35

Európa újabb válaszút előtt

Ne hagyjuk, hogy az illegális migráció és a menekültkérdés összemosásával a valóban rászorulóknak fordítsanak hátat - Hölvényi György sajtóközleménye.
15:22, Frissítve: 19:07

Újvidék Város napja

Ma van Újvidék Város napja. 1748 február elsején emelte Mária Terézia szabad királyi városi rangra Újvidéket. A 275. évfordulóról a Szerb Nemzeti Színházban emlékeztek meg politikusok, közéleti személyek.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.