Ugrás a tartalomra
MTI/KKM/Borsos Mátyás

A kárpátaljai magyarok érdekében tárgyalt Szijjártó Péter ukrán kollégájával

2021.01.27
13:19
2021.01.27
14:01
Forrás
MTI
A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a látogatás célja, hogy megvitassa annak lehetőségét, hogyan tudnák megállítani a kárpátaljai magyar kisebbséget ért atrocitásokat és azokat a negatív folyamatokat, amelyeket a napokban tapasztaltak.

Némi enyhülést követően, újra nagyon rossz irányba indultak Ukrajna és Magyarország kétoldalú kapcsolatai. Szijjártó bízik abban, hogy valamiféle kompromisszumra jutnak, vagy legalább valami irányt fel tudnak majd vázolni közösen.

Kedd este ugyanis Magyarország ukrajnai képviseletei durva hangvételű fenyegetést kaptak levélben, amiben a tárgyalások létrejöttének esetén vérontásról is szót ejtettek az önmagukat ukrán hazafiaknak nevezők.

Szijjártó hozzátette, reméli, hogy az ukrán hatóságok teszik a dolgukat, és megvédik a Kárpátalján élő magyarságot, és érvényt szereznek a jogállamiságnak, valamint a biztonsági követelményeknek.

A szélsőséges elemeket, megnyilvánulásokat ki kell iktatni a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatokból - hangsúlyozta Szijjártó Péter Kijevben, azon az online sajtótájékoztatón, amely Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után tartottak.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter elmondta: arra kérte hivatali partnerét, hogy kezdjenek közös munkába a kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt években feszültséget keltő oktatási törvény ügyében, és a két ország között létrehozott közös oktatási munkacsoport kezdjen konzultációkat. Kuleba ígéretet tett arra, hogy a munkacsoport hamarosan össze fog ülni.

A magyar miniszter hozzáfűzte: ukrán partnere biztosította afelől, hogy a készülő kisebbségi törvényről is érdemi párbeszédre kerül sor, amelybe bevonják a magyar nemzetiség képviselőit. Kifejtette, hogy a magyar kormány a kárpátaljai magyar nemzeti közösségre úgy tekint, mint összekötő kapocsra a két ország között.

Az ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, továbbá Ukrajnát az Európai Unióban. Megerősítette, hogy továbbra is napirenden van Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója.

Szijjártó Péter
Ukrajna
fenyegetés
magyarok
Dmitro Kuleba

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.