Ugrás a tartalomra
MTI/Baranyi Ildikó

Kelemen Hunor: bizalomerősítésre van szükség a koalíciós partnerek között

2020.12.14
21:57
Forrás
MTI
A román parlamentben többséggel rendelkező jobbközép pártok koalíciója jelenti a legjobb megoldást egy stabil kormány kialakítására, és ennek érdekében erősíteni kell a bizalmat a leendő koalíciós partnerek között - jelentette ki Kelemen Hunor.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Bukarestben, a Klaus Iohannis román államfővel folytatott kormányalakítási konzultációt követően elmondta, a román miniszterelnököt a koalíció legnagyobb pártjának, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) kell adnia, a kétkamarás parlament házelnöki tisztségein pedig koalíciós partnerei - a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja alkotta szövetség (USR-PLUS szövetség) és az RMDSZ - osztozhatnának. Az egyeztetések folytatódnak, és az RMDSZ reményei szerint a parlament jövő heti alakuló üléséig megszülethet a PNL - USR-PLUS - RMDSZ koalíciós megállapodás.

Az RMDSZ elnöke hétfői sajtóértekezletén a PNL és az USR-PLUS közötti vitára utalt, amely miatt vasárnap elakadtak a koalíciós tárgyalások: a PNL - parlamenti súlyára hivatkozva - a miniszterelnöki és a képviselőházi elnöki tisztségre is igényt tart, de a tisztségek egyikét az USR-PLUS is magának követeli. Kelemen Hunor szerint csak úgy lehet a bizalmat erősíteni és egy stabil kormányzás feltételeit megteremteni, ha az arányosság elve mellett a politikai szempontokat is figyelembe veszik, és a koalíció pártjai megosztják egymás között a három legfontosabb tisztséget.

Miután minden román párt saját jelöltje számára kért kormányalakítási megbízást az államfőtől, Kelemen Hunor azt mondta: a helyzet azt kívánta, hogy az RMDSZ-nek is legyen saját miniszterelnök-jelöltje, de a hétfői első konzultáción "nem akarták növelni az alapzajt", ezért csak azt jelezték Iohannisnak, hogy szükség esetén az RMDSZ is tud két-három alkalmas jelöltet javasolni, de egyelőre nem nevezték meg őket.

Az MTI kérdésére, hogy szükségesnek tartja-e, hogy az államfő közvetítsen, vagy - egy kormányalakítási megbízással - "igazságot tegyen" a vitázó koalíciós partnerek között, Kelemen Hunor korainak nevezte az elnök közbelépését. Nem jelentene stabil kormányzást, ha az elnök kész tények elé állítaná a koalíciós partnereket, ez nem szolgálná a bizalom növelését - vélekedett.

"Bízom abban, hogy a közjót fogják a (koalíciós) kollégák is előtérbe helyezni. Most egy kicsit úgy tűnik, hogy a túltáplált egók harcát látjuk, ha szabad így fogalmazni, de hát ez minden koalíciós tárgyaláson így volt, ebből ki lehet lépni, ha egy kicsit rugalmasabbak az emberek, és előre tekintenek" - mondta Kelemen Hunor.

Hozzátette: az RMDSZ készen áll az egyeztetések jóhiszemű folytatására, és egy olyan kormányprogram kidolgozását nevezte a szövetség legfontosabb célkitűzésének, amely jó válaszokat ad a társadalom kihívásaira. Rámutatott: a programnak a magyar közösség jogainak védelmére is ki kell térnie, de a szombaton elkezdődött megbeszélésen "még nem jutottak el az RMDSZ által már előkészített fejezetig".

Kelemen Hunor
RMDSZ
Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Klaus Iohannis
kormányalakítás
koalíció
Nemzeti Liberális Párt

Most

16:10, Frissítve: 19:11

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.