Ugrás a tartalomra
MTI/Rosta Tibor

Kezdődik a harmadik körös oltás Magyarországon

2021.08.01
09:20
2021.08.01
13:35
Forrás
hirado.hu
Európában elsőként vehető fel a harmadik oltás Magyarországon.

Országszerte készülnek a kórházak a harmadik körös oltásokra. Vasárnap kezdődik, Európában elsőként Magyarországon. A szakemberek szerint főként az időseknek és a krónikus betegeknek érdemes kérniük az emlékeztető vakcinát, és azoknak, akiknek gyengébb az immunrendszerük. A háziorvosi rendelőkben és az oltópontokon adják majd be az oltást. Időpontot foglalni az interneten kell – hangzott el az M1 Híradójában.

Az oltás folyamata változatlan. Alapos vizsgálat után adják be a vakcinát. Két dózis feltétlenül kell a teljes védettséghez.

Az eeszt.gov.hu internetes oldalon egyszerűen, néhány kattintással tudnak időpontot foglalni azok, akiknek a második oltásuktól már eltelt legalább négy hónap. De a háziorvosok is beadják az újabb dózist.

Ehhez külön hozzájáruló nyilatkozat kell, amely megtalálható a koronavirus.gov.hu oldalon. Kérik, hogy aki teheti, otthon nyomtassa ki és már kitöltve vigye magával a dokumentumot. A kórházak felkészültek.

Békéscsabán külön oltóhelyen adják majd be az emlékeztető vakcinát. „Valamennyi időpont lefoglalásra került és a következő napok is folyamatosan telítődnek. Azt, hogy ki milyen oltást fog kapni, az oltóorvos fogja eldönteni a kiadott eljárásrend alapján. Természetesen szükség esetén konzultálva az oltandó kezelőorvosával” – mondta Zsilák János, orvosigazgató.

Az orvosok a korábban adott vakcinákhoz képest más típusút javasolnak, mert az eddigi tapasztalatok szerint az oltáskombinációkkal érhető el a legnagyobb védelem. Az AstraZeneca, a Janssen és a Szputynyik után például Pfizer, Moderna és Sinopharm ajánlott. És ugyanez fordítva. Az mRNS oltások után inaktivált vagy vektorvakcinát érdemes adni.

A harmadik oltást elsősorban az időseknek és krónikus betegeknek javasolják, valamint azoknak, akiknek gyengébb az immunrendszerük. Rusvai Miklós víruskutató az M1-en hangsúlyozta: a delta variáns itt van és terjed, a társadalmi immunitáshoz még legalább egy-másfél millió embernek kellene beadni a koronavírus elleni védőoltást.

„Minél többen vannak azok, akik nem oltatták magukat, annál nagyobb valószínűsége van annak, hogy a járvány gyorsan terjed, felerősödik, és adott esetben még azokra is átcsaphat, akik oltatták ugyan magukat, de kevésbé erős immunrendszerrel rendelkeznek, nem elég erős az immunitásuk. Tehát, mindannyiunk számára fontos lenne, hogy minél kevesebb oltatlan ember maradjon a közösségben” – fogalmazott a víruskutató.

Pfizer után már Modernával is lehet oltani a 12 éven felüli fiatalokat. Az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség döntése után magyarországon is elérhetővé teszik ezt a vakcinát.

A fiatalok szülei a szokott módon online, vagy a háziorvosuktól kérhetik az oltást, de a tanévkezdés előtt az iskolák is szerveznek majd oltási kampányt azért, hogy a 12 és 18 év közötti korosztályban is minél többen védve legyenek a fertőzés súlyos szövődményeitől.

harmadik
oltás
vakcina

Most

10:32

Elkezdődött a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs

A magyar kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa - mondta a magyar családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.