Ugrás a tartalomra
Pixabay/bananajoe87

Madárinfluenza-vírust mutattak ki elhullott vadmadarakban Magyarországon

2021.03.10
13:39
Forrás
MTI
Magas megbetegítő képességű madárinfluenza-vírust mutatott ki elhullott vadmadarakból a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Csongrád-Csanád és Somogy megyében.

Csongrád-Csanádban két bütykös hattyúban a kórokozó H5N8 altípusát találták, amely 2020-ban és 2021-ben is megjelent Magyarországon. A Somogyban egy réti sasnál igazolt H5N5 altípus eddig Magyarországon még nem fordult elő, de Európa több államában, köztük Romániában, Szlovákiában és Svédországban is okozott megbetegedést.

A Nébih utalt rá, hogy a magyarországi baromfiállományban 2021. február 3. óta nem volt újabb megbetegedés. A madárinfluenza-mentes státuszt az Állategészségügyi Világszervezet előírásai szerint legkorábban 2021. május 23-án nyerheti vissza Magyarország.

madárinfluenza
vadmadár
hattyú

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.