Ugrás a tartalomra
Facebook/Kásler Miklós

Magyar-szerb filmipari együttműködés

2021.11.29
15:13
2021.11.29
17:43
Forrás
Pannon RTV
Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, a magyar emberi erőforrások minisztere és Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.

Intenzív és eredményes tárgyalást folytattunk a kulturális kapcsolatok számos területéről. A szerb és a magyar kultúra és történelem több ponton kapcsolódik össze, ezek megismertetése mindkét nép számára lényeges - hangzott el az eseményen.

Facebook/Kásler Miklós

Maja Gojković az eseményen hangsúlyozta: példaképként tekintenek Magyarországra a filmipar területén, számos közös alkotás jöhetne létre közös történelmükből. Az örökségvédelem területén nagy mértékben számítunk a magyar tapasztalatokra, és felvetettük, hogy az intenzív kulturális együttműködés a Vajdaságtól és Belgrádtól délre fekvő területekre is kiterjedjen, amennyiben ezt a járványhelyzet megengedi - mondta a szerb művelődési miniszter.

„Fontos téma volt még, hogy beszéltünk a kulturális örökség védelemről, mind Szerbia, mind pedig Magyarország vonatkozásában. Szükségünk van szakemberekre, segítségre, tapasztalatcserére, különös tekintettel villák, kastélyok és kerthelyiségek felújítása kapcsán, amelyek Szerbia területén vannak. Megegyeztünk abban, hogy legközelebb konkrét tervvel állunk elő, hogy ezekben hogyan tudna a magyar kormány is részt venni, de beszéltünk olyan projektekről is a kulturális örökségvédelem kapcsán Vajdaságban, amelyek esetében a magyar kormány is segítséget tud adni. A következő ülésünkön, ami hamarosan Szerbiában lesz, aláírhatunk egy egyezményt a kulturális örökségvédelemben való együttműködés kapcsán.”

Facebook/Kásler Miklós

A szerb és a magyar kultúra és történelem több ponton kapcsolódik össze, ezek megismertetése mindkét nép számára lényeges - hangsúlyozta az eseményen Kásler Miklós. Kiemelte, Magyarország és Szerbia egyaránt olyan ismeretekkel és kapacitásokkal rendelkezik a filmgyártás területén, amely jól hasznosítható mindkét ország számára. Hozzátette, szó volt az előadóművészi kapcsolatokról, a színházak, a könnyű- és a komolyzene terén tevékenykedők együttműködéséről. Kifejtette, lehetőség nyílik a Vajdaságban található műemlékek, régi kúriák, köztük a középkori aracsi pusztatemplom helyreállítására. Beszéltek arról, miként tudják ápolni Magyarországon a szerb kultúra emlékeit, az egyházi épületeket. Belgrád és Zimony között felavattuk Hunyadi János szobrát, és szerb igény, hogy Budapesten állítsunk szobrot Nikola Tesla világhírű tudósnak - sorolta a magyar emberi erőforrások minisztere.

filmipar
Szerbia
Magyarország
Kásler Miklós
Maja Gojković

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.