Ugrás a tartalomra
Facebook/Kásler Miklós

Magyar-szerb filmipari együttműködés

2021.11.29
15:13
2021.11.29
17:43
Forrás
Pannon RTV
Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, a magyar emberi erőforrások minisztere és Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.

Intenzív és eredményes tárgyalást folytattunk a kulturális kapcsolatok számos területéről. A szerb és a magyar kultúra és történelem több ponton kapcsolódik össze, ezek megismertetése mindkét nép számára lényeges - hangzott el az eseményen.

Facebook/Kásler Miklós

Maja Gojković az eseményen hangsúlyozta: példaképként tekintenek Magyarországra a filmipar területén, számos közös alkotás jöhetne létre közös történelmükből. Az örökségvédelem területén nagy mértékben számítunk a magyar tapasztalatokra, és felvetettük, hogy az intenzív kulturális együttműködés a Vajdaságtól és Belgrádtól délre fekvő területekre is kiterjedjen, amennyiben ezt a járványhelyzet megengedi - mondta a szerb művelődési miniszter.

„Fontos téma volt még, hogy beszéltünk a kulturális örökség védelemről, mind Szerbia, mind pedig Magyarország vonatkozásában. Szükségünk van szakemberekre, segítségre, tapasztalatcserére, különös tekintettel villák, kastélyok és kerthelyiségek felújítása kapcsán, amelyek Szerbia területén vannak. Megegyeztünk abban, hogy legközelebb konkrét tervvel állunk elő, hogy ezekben hogyan tudna a magyar kormány is részt venni, de beszéltünk olyan projektekről is a kulturális örökségvédelem kapcsán Vajdaságban, amelyek esetében a magyar kormány is segítséget tud adni. A következő ülésünkön, ami hamarosan Szerbiában lesz, aláírhatunk egy egyezményt a kulturális örökségvédelemben való együttműködés kapcsán.”

Facebook/Kásler Miklós

A szerb és a magyar kultúra és történelem több ponton kapcsolódik össze, ezek megismertetése mindkét nép számára lényeges - hangsúlyozta az eseményen Kásler Miklós. Kiemelte, Magyarország és Szerbia egyaránt olyan ismeretekkel és kapacitásokkal rendelkezik a filmgyártás területén, amely jól hasznosítható mindkét ország számára. Hozzátette, szó volt az előadóművészi kapcsolatokról, a színházak, a könnyű- és a komolyzene terén tevékenykedők együttműködéséről. Kifejtette, lehetőség nyílik a Vajdaságban található műemlékek, régi kúriák, köztük a középkori aracsi pusztatemplom helyreállítására. Beszéltek arról, miként tudják ápolni Magyarországon a szerb kultúra emlékeit, az egyházi épületeket. Belgrád és Zimony között felavattuk Hunyadi János szobrát, és szerb igény, hogy Budapesten állítsunk szobrot Nikola Tesla világhírű tudósnak - sorolta a magyar emberi erőforrások minisztere.

filmipar
Szerbia
Magyarország
Kásler Miklós
Maja Gojković

Most

10:29

Katasztrofális az aszályhelyzet több olasz tartományban

Az öt olasz régió mindegyike, a többi között Lombardia, Veneto és Piemont tartomány az ország északi részén, a Pó folyó vízgyűjtő medencéje mentén fekszik. A legnagyobb olasz folyó, a Pó vízszintje pedig hetven éve nem volt ennyire alacsony.
10:21

Megújul a Pitypang ovi Adán

Megkezdődött Adán a Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületének felújítása. A kétszintes Pitypang épület vízvezetékhálózatának teljes cseréjét végzik.

Népszerű