Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A magyar vagyonok kisajátítása Jugoszláviában 1945 után

2019-11-08
13:59
2019-11-08
15:18
Forrás
Pannon RTV
A második világháborút követően az akkori Jugoszlávia megkezdte a területén található, megfogalmazásuk szerint ellenséges vagyonok kisajátítását.

Az államosítások következtében magyar állampolgárok ingóságai és ingatlanai mellett pénzintézetek, kis- és nagyvállalatok és még termálfürdők is elkobzásra kerültek. A. Sajti Enikő magyar történész, egyetemi tanár hosszú évek levéltári kutatásainak eredményeit mutatta be a szabadkai VM4K-ban. A második világháború után Magyarország megkísérelte összeírni azt a vagyont, amelyet az államtól és a polgáraitól különböző jogcímen elvettek. A lista azonban koránt sem teljes, de így is jóval átfogóbb, mint amennyi információval jelenleg rendelkezünk arról az elkobzott vagyonról, amit a Vajdaságban élő magyaroktól és németektől sajátítottak ki - részletezte előadásában A. Sajti Enikő.

„Ezeknek a kisebbségeknek az anyaországai vesztesként fejezték be a második világháborút, Jugoszlávia pedig a győztesek oldalán, úgynevezett kisgyőztesként fejezte be, és saját szétvált államiságát rekonstruálhatta. Az indok, a megszállókkal való kollaboráció, vagy hasonló fogalmakat hallunk abban az időben, hogy a nép ellensége, amelyeket nem is kellett igazán konkrétan bizonyítani, feljelentések alapján lehetett ezt bizonyítani. ”

magyar vagyon
kisajátítás
Jugoszlávia
VM4K
A. Sajti Enikő

Most

13:17, Frissítve: 13:23

A nemzeti összetartozás napja Vajdaságban

Csütörtökön a trianoni békediktátum 100. és a Nemzeti Összetartozás megünneplésének 10. évfordulójára emlékezik a magyar nemzet. Vajdaság több településén tartanak megemlékezéseket.
12:23

Falutakarítási akció Horgoson

Mintegy 25 önkéntes gyűlt össze ma a Művelődési Ház mellett Horgoson. Füvet vágtak, gereblyéztek és szemetet szedtek. A céljuk az volt, hogy a falu egyik legforgalmasabb része megszépüljön.

Népszerű