Ugrás a tartalomra
MTI/Máthé Zoltán

A magyarok Európa utolsó élő szabadságharcosai

2021.06.19
12:00
2021.06.19
12:35
Forrás
Pannon RTV
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc vértanúi 1958. június 16-i kivégzésének, valamint a szovjet csapatok 1991. júniusi kivonulásának emlékére tartják ezt a napot a független Magyarország napjának.

1989. június 16-án mintegy negyedmillió ember vett részt Nagy Imre, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József és a forradalom ismeretlen szabadságharcosának ünnepélyes újratemetésén, amelyet a tévében is közvetítettek, így az egész ország figyelemmel kísérhette. A gyászünnepség tulajdonképpen a Kádár-rendszer összeomlásának szimbólumává vált. Az utolsó szovjet katona 1991. június 19-én hagyta el Magyarországot.

A magyarok Európa utolsó élő szabadságharcosai - mondta Orbán Viktor a független Magyarország napja alkalmából tartott konferencián, Budapesten. A magyar miniszterelnök Európáról és az Európai Unió jövőjéről beszélt. Mint mondta, májusban megkezdődött az EU-jövőjéről szóló vita, Magyarország pedig először szólal fel. Szavai szerint Magyarország téziseket fogalmazott meg, amellyel a magyar kormány hozzájárul az EU jövőjéről szóló összeurópai vitához. Orbán úgy fogalmazott, egy európai szuperállam létrehozása felé haladunk. A brüsszeli birodalom építése azonban a demokrácia hiányához vezet - szögezte le. Szerbia EU-csatlakozását is szóba hozta. Orbán azt mondta, Szerbiát fel kell venni a tagállamok közé.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Szerbia tagságához nagyobb érdek fűződik az Unió részéről, mint a szerbekéről. Ezt a tényt tudomásul kell venni, és fel kell őket venni. Tisztelt hölgyeim és uraim, a történelem most tálcán kínálja a lehetőséget. Megkezdődött a vita, végre nyíltan beszélhetünk a bajokról, mindenről, ami sérelmes és bántja a tagállamok polgárait.”
 

Magyarország
Orbán Viktor

Most

21:52, Frissítve: 07:06

Érdemes hajnalban felkelni!

A tokiói olimpia 5. napján Szerbia 5 sportágban versenyez: úszás, evezés, cselgáncs, 3x3-as kosárlabda és tenisz. Pályára lép a világ legjobbja, Novak Đoković, 7 óra körül. A magyar versenyzők közül Hosszú, Kenderesi, Milák aranyért úszik szerdán.
21:02, Frissítve: 21:28

Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

Kettős győzelemmel jutott tovább az FTC a BL selejtezőjének második fordulójából, miután az egy héttel ezelőtti, hazai első mérkőzésen elért 2-0-s sikert követően a párharc keddi, idegenbeli visszavágóján 3-1-re nyert a litván Zalgiris Vilnius ellen.

Népszerű