Ugrás a tartalomra
Pixabay/GoranH

Magyarország legnagyobb klímatüntetését szervezik

2019-05-21
22:15
2019-05-21
22:49
Forrás
index.hu
Hatalmas tüntetést szervez május 24-re az egyetemistákból álló Fridays for Future Magyarország.

Magyarország eddigi legnagyobb klímatüntetésén Budapest mellett nyolc vidéki városban (Miskolc, Szeged, Pécs, Tata, Karcag, Győr, Szekszárd, Debrecen) lesznek vonulások, sztrájkok, demonstrációk, ezzel Magyarország is csatlakozik a Fridays For Future (FFF) mozgalom által szervezett II. Globális klímasztrájkhoz.

Pénteken a világon száznál több országban, ezernél is több helyszínen lesznek sztrájkok, tüntetések, ezek révén szeretnék a szervezők felhívni a figyelmet a klímaváltozás jelentette veszélyre és az azonnali cselekvés szükségességére, követelve az ökológiai- és klímavészhelyzet kihirdetését és az ennek megfelelő cselekvést.

Felháborítónak tartjuk, hogy szerte a világon, így Magyarországon is, a döntéshozók évek-évtizedek óta késlekednek azzal, hogy érdemi intézkedéseket vezessenek be, és hogy egyáltalán érdemben foglalkozzanak a kérdéssel. Úgy látjuk, hogy a nyilvánosság, a közvélemény súlyosan alulinformált, széles tömegek nem realizálták még, milyen veszély fenyegeti az egész emberiséget, a jövőnket, és ezért is hiányzik a döntéshozókat valódi lépésekre ösztönző társadalmi nyomás – fogalmaztak a magyar szervezők.

"Mi egyetemisták vagyunk, és bár sokan közülünk a jövőben biológusként, meteorológusként, közgazdászként vagy más tudományos és szakmai háttérrel mindent megtesznek majd a szakmájukban elhelyezkedve is, hogy a klímaváltozást megállítsuk, következményeit mérsékeljük, ma még nem a mi dolgunk megmondani, pontosan milyen lépésekre van szükség. A jövőnkért aggódó fiatalokként viszont kötelességünknek érezzük, hogy hallassuk a hangunkat, és megtegyük amit lehet: fel akarunk ébreszteni mindenkit, döntéshozókat, tanárokat, cégeket, politikusokat, mérnököket, orvosokat és újságírókat, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy már a mai döntéshozók is most azonnal kötelességüknek érezzék a cselekvést, és hogy ennek érdekében minél nagyobb társadalmi nyomás alá kerüljenek" – írták.

Bár a mozgalom a tavaly péntekenként iskola helyett a svéd parlamentnél ülősztrájkba kezdő, akkor 15 éves Greta Thunberg akciójából nőtt ki, és főként a jövőjüket féltő fiatalok csatlakoznak hozzá a legtöbben, a szervezők remélik, hogy az idősebb generációk tagjai közül is sokan részt vesznek a pénteki tüntetésen.

klímatüntetés
Magyarország

Most

19:14, Frissítve: 19:22

A kormány támogatja az egészségturizmust

Szerbia 2015 óta jelen van a legismertebb egészségügyi vásárokon, Londonban, Berlinben, Madridban, Moszkvában, és egyre több ember érkezik az országba valamilyen egészségügyi beavatkozás miatt.

Népszerű

Ismét összefogtak az oromi és csantavéri termelők

Újraszántották a két falut összekötő több mint 5 kilométeres földesutat. A forgalmas útszakasz nagyon rossz állapotban volt, ezért döntöttek úgy a gazdák, hogy saját maguk oldják meg a problémát.

Kiemelték a Hableány turistahajót

A turistahajó május 29-én süllyedt el 35 emberrel. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott.