Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Magyarország továbbra is befektetésre ajánlott mindhárom nagy hitelminősítőnél

2023.01.28
21:29
2023.01.28
21:50
Forrás
Hirado.hu, MTI
Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabbra sorolják, mint 10 évvel ezelőtt.

Legutóbb a Standard&Poor’s állított ki jó bizonyítványt a magyar gazdaságról. Az intézet azzal számol, hogy Magyarország elkerüli a gazdasági visszaesést és idén elhárulnak az akadályok az uniós forrásokhoz való hozzáférés elől. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt írta közleményében, hogy a hitelminősítők már többször is elismerték a magyar gazdaság teljesítményét, ami idén is növekedni fog, vagyis elkerüljük a recessziót. A miniszter azt is hozzátette, 2024-ben a gazdaság újra kilőhet.

Már állnak a BMW készülő, új debreceni gyárának falai. Gőzerővel folynak a munkák, hogy 2025-ben legördüljön az első Magyarországon gyártott BMW, ami elektromos lesz.

Ez a fejlesztés Magyarország történetének egyik legnagyobb zöldmezős beruházása, amely tovább növeli a foglalkoztatást és a gazdaság teljesítményét, ami idén a veszélyes nemzetközi környezet és a szankciós infláció ellenére is növekedni fog, miközben Nyugat-Európa gazdasága stagnál vagy recesszióba fordul.

Feltehetőleg ezt is mérlegelte a világ legnagyobb hitelminősítője, a Standar&Poor’s, amikor összességében ismét jó bizonyítványt állított ki Magyarországról, hiszen továbbra is befektetésre ajánlott országként tartja számon. A Pénzügyminisztérium közleményében kiemeli, hogy a Standard&Poor’s mellett a Fitch Ratings és a Moody’s is, vagyis mind a három nagy hitelminősítő jó értékelést adott Magyarországról, és két osztályzattal magasabbra sorolják, mint 10 évvel ezelőtt. Ezzel is megerősítve azt, hogy eredményes a magyar kormány gazdaságpolitikája.

     A veszélyes nemzetközi környezet és a szankciós infláció miatt befektetésre ajánlott kategóriában tartva, stabil kilátással "BBB-" osztályzatúra módosította Magyarország besorolását a Standard&Poor's (S&P). A hitelminősítő azzal számol, hogy Magyarország elkerüli a gazdasági visszaesést, és az idén elhárulnak az akadályok az uniós forrásokhoz való hozzáférés elől - közölte a magyar Pénzügyminisztérium.

       Az S&P péntek éjjel jelentette be, hogy változtat Magyarország "BBB" szintű osztályzatán, "BBB-" osztályzatúra módosítva az adósbesorolását. A döntést elsősorban a szankciós infláció, a kiszámíthatatlan nemzetközi gazdasági környezet és az uniós források Európai Bizottság általi, politikai okokból történő késleltetése indokolta.
    A hitelminősítő szakértői úgy vélik: Magyarország sikerrel teljesítheti a Bizottsággal kötött megállapodásban vállalt mérföldköveket, így idén hozzájuthat a neki járó forrásokhoz. Kiemelik a kormány hiánycsökkentéssel kapcsolatos elkötelezettségét, hozzátéve, hogy ez az energiaárak miatt kihívást jelenthet.
    A növekedéssel kapcsolatban úgy látják, Magyarország idén éves szinten elkerüli a recessziót, a hitelminősítő 0,3 százalékos GDP-növekedésre számít 2023-ban, majd 3 százalék feletti bővülésre 2024-ben. Mint írják: a növekedés támogathatja többek között az erős munkaerőpiac, a folyamatosan magas foglalkoztatás és az erőteljes bérnövekedési dinamika.
    Az inflációról szólva a hitelminősítő kiemeli, hogy Európa más részeihez hasonlóan az emelkedés nagy része a magasabb élelmiszer- és energiaáraknak tudható be. Az elemzők pozitívan említik még az államadósság hazai és nemzetközi piacokról való finanszírozhatóságát, és kedvezőnek látják a romló környezetben is ellenálló bankrendszert.

    Magyarországot a baloldali kormányzás gazdasági kudarcának eredményeként 2006-tól kezdődően sorozatosan leminősítették. A polgári kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredményeként 2016/2017-től kezdődően több felminősítés is történt. Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja Magyarországot, mint az elmúlt évtized elején. Ez azt jelenti, hogy Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők - emeli ki közleményében a Pénzügyminisztérium.

Magyarország
hitelminősítő

Most

16:27

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.