Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Majálisi forgatag a Római-parton

2021.05.01
18:59
2021.06.08
18:46
Forrás
Pannon RTV
Igazi majálisi hangulat uralkodott szombaton délután a budapesti Római-parton is. Sokan kihasználták a szép időt arra, hogy kilátogassanak ide. A vajdasági majálisok hangulatát pedig egy szerb étterem varázsolta a Duna-partra.
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Igazi majálisi forgatag volt szombaton a Római-parton. Sokan csak sétálni vagy kerékpározni jöttek ki, voltak, akik a Duna-parton élvezték a májusi meleg időt, de sokan voltak azok is, akik egy-egy étterembe beültek, és itt fogyasztották el a szombati ebédjüket.

A teraszok megnyitásával felpezsdült az élet. A Római-parton számos étterem várja finomabbnál finomabb falatokkal az idelátogatókat. A nagy kavalkádban stábunk egy szerb grillételeket készítő étteremre bukkant, amelyet egy zombori család tart.

Denis Buligović: „Őszintén, az ötlet onnan jött, hogy mi voltunk éhesek, szerettünk volna csevapokat és pljeskavicát enni, és akkor a szüleinkkel együtt úgy döntöttünk, hogy mindezt idevarázsoljuk a magyarok számára is, hogy ők is lássák, milyenek ezek az ételek.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Látták, megkóstolták és meg is szerették. Mint mondják, a turisták is szívesen falatoznak a vendéglőben, de az igazi törzsvendégek a magyarok – emelte ki Rudolf Buligović. Hozzátette: „Főleg magyarok jönnek hozzánk. Igaz, hogy még mindig nem tudják az ételeink nevét, van, hogy azt mondják, olyan kis gombócokat kérünk, de azért ha megkóstolják, biztos, hogy visszajönnek még.”

Az autentikus szerb ételeket pedig egy leskovaci fiatalember készíti.

Marko Cvetković:

„ Ez még előttem volt, mi csak tovább folytattuk azt, hogy a régi receptek alapján készítsük a húst.
- És hogy készül az igazi leskovaci csevap?
- Azt nem mondhatom el, titok.”

Az étteremnek egy szlovén törzsvendége is van.

„Gyakran jövök ide, van, hogy csak megiszok valamit, de van, hogy eszek is, mert ez számomra mégiscsak valamilyen módon hazai étel.”

Míg egyesek a teraszokon ülve falatoztak, mások a sport mellett döntöttek, és kerékpározásra használták ki a szép időt, a Duna-parton pedig családok élvezték a víz közelségét és a napsütést.

Budapest
Duna
Római-part
vajdasági
szerb
csevap
pljeskavica

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.
12:21

Nemezeltek a magyarkanizsai gyerekek

A nemezelés alapjait sajátíthatták el a magyarkanizsai fiatalok a Dobó Tihamér Képtárban szerda délelőtt. A negyedik osztályos diákok a nemezt, mint anyagot és a felhasználási lehetőségeit is megismerhették.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.