Ugrás a tartalomra
Facebook/Potápi Árpád János

Megjelent a Nemzeti Újrakezdés Program pályázati felhívása

2021.04.13
21:00
2021.04.13
22:32
Forrás
Pannon RTV
Hat területen támogatja a külhoni magyar szervezeteket a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság új kiírása, amely ma jelent meg Nemzeti Újrakezdés Program néven - jelentette be Potápi Árpád János.

A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár közölte: a magyar kormány 2011-től hirdet pályázati felhívásokat a külhoni magyar szervezetek számára működés, fejlesztés, eszközbeszerzés, rendezvények, programok támogatása céljából, amivel évente több ezer ilyen szervezet tevékenységét segítik.

Facebook/Potápi Árpád János

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság 2011 óta jelenteti meg a pályázatait, idén pedig a járványhelyzethez igazították azokat - mondta a sajtótájékoztatón Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, továbbra is az a céljuk, hogy a külhoni magyar szervezetek és intézmények működését tudják biztosítani.

„A külhoni magyar szervezeteket és intézményeket 2011 óta támogatjuk. Több ezer külhoni magyar szervezet pályázik évről évre a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságához, és nyugodtan elmondhatjuk azt, hogy a Kárpát-medencében kevés olyan települést találunk, ahol magyarok élnek, hogy valamilyen módon a magyar kormány ne támogatta volna az adott települést, a település önkormányzatát, vagy pedig a településen működő egyházi vagy civil szervezeteket.”

Facebook/Potápi Árpád János

Az államtitkár elmondta, idén a korábban több program részeként nyújtott támogatásokat és pályázati felhívásokat Nemzeti újrakezdési program címmel egységesítik. Abban hat - oktatási, kulturális, egyházi, sport-, ifjúsági, cserkész- és közösségi, valamint diaszpóra - alprogram szerepel.

Potápi Árpád János kiemelte: „Most, április 15-ével tudjuk a működési, fejlesztési, illetve eszközbeszerzésre pályázó szervezeteknek a pályázatait fogadni, ezt most hirdetjük meg. Az év második felében, vagy a következő hónapokban fogjuk meghirdetni a programokra és a rendezvényekre vonatkozó pályázati felhívásokat, attól függően, hogy milyen a járványhelyzet a Kárpát-medencében.”

Az első nagy pályázatra április 15-től május 14, 12 óráig lehet pályázni, a megvalósítási időszak pedig január elseje és december 31-e között lesz - részletezte a magyar államtitkár. A támogatási keretösszeg 1,5 milliárd forint, amelyből a szervezetek 300 ezer és ötmillió forint közötti összeget igényelhetnek vissza nem térítendő támogatásként. A pályázatok benyújtása a Nemzetpolitikai Információs Rendszeren keresztül lehetséges, a felhívások pedig elérhetőek a kulhonimagyarok.hu oldalon, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján.

Nemzeti Újrakezdés Program
Potápi Árpád János

Most

22:29

A hatodik napon

Tartalmas program vár a szerb sportolókra a tokiói olimpia 6. napján, a magyarok is újabb döntőkre készülnek.
17:45, Frissítve: 19:31

Mikor jöhet a harmadik dózis?

Konkrét döntések nem születtek, viszont több ajánlást is megfogalmaztak a köztársasági válságstáb mai ülésén. A lehetséges korlátozó intézkedésekről is egyeztettek.
15:34, Frissítve: 16:32

Szóval, rímmel, színházzal Óbecsén

Drámatábort szerveztek idén is Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A résztvevők a bábozással és a mozgásszínházzal ismerkednek. A tanultakat pénteken gálaműsorban mutatják meg a közönségnek.

Népszerű