Ugrás a tartalomra
Pixabay/Free-Photos

Megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák Magyarországon

2021.05.03
07:03
2021.05.03
09:30
Forrás
MTI
Az első napon magyar nyelv és irodalomból, a másodikon matematikából érettségiznek.

Ma reggel, a járványügyi szabályok betartásával Magyarországon megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

Maruzsa Zoltán magyar köznevelési államtitkár korábban elmondta, hogy egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyar vizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.

Az érettségizőknek üzent Orbán Viktor. Magyarország miniszerelnöke egykori középiskolájához látogatott el, hogy onnan kívánjon sok sikert a hétfőn kezdődő érettségi vizsgákon résztvevőknek. „Életem legszebb évei voltak ezek” – jegyezte meg. Hozzátette: hálával gondol a tanáraira, akik megpróbáltak belőle embert faragni.

érettségi
írásbeli
magyar nyelv és irodalom

Most

13:46

Akaratlanul is elgázoljuk őket

Világszerte 150 állatpopulációt vizsgáltak a kutatók, melyeknél a halálozási okok közel egyharmadát adta a járművekkel való ütközés – ezzel megelőzve a betegségeket, a vadászatot és a ragadozókat is.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.