Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megkezdődött a 12. Nemzeti Vágta Budapesten

2019-10-19
19:30
2019-10-19
20:59
Forrás
Pannon RTV, MTI
Nagy Arnold címvédő a mai előfutamon sikeresen győzedelmeskedett, ami azt jelenti, hogy a Temerint képviselő vajdasági lovas és Fantázia lova biztosan ott lesznek a holnapi középfutamon.

4 vajdasági település lovasa is bejutott a 12. Nemzeti Vágta középdöntőjébe. Mellettük pedig a szintén vajdasági, ám a magyarországi Gyömrőt képviselő versenyző is megnyerte előfutamát. A ma kezdődött rendezvényre több ezren látogattak ki már az első napon. A Nemzeti Vágtát minden évben a magyar történelem egy kiemelkedő huszáralakja emlékének szentelik. Idén Kazinczy Lajos, az 1848-49-es szabadságharc vértanúja előtt tiszteleg a versenysorozat.

Díszfelvonulással, koszorúzással, majd a Nemzeti Vágtán résztvevő települések képviselőinek ünnepélyes fogadalomtételével kezdődött a 12. Nemzeti Vágta Budapesten. A Hősök terén 72 magyarországi és határon túli település lovasai tettek fogadalmat. A tizenkét éves Nemzeti Vágtának köszönhetően a lovakról, lovasokról, lóversenyegekről, huszárokról és hagyományőrzőkről szóló kifejezések ismét bekerültek a közbeszédbe és többé nem idegenek már gyermekeink számára - fejtette ki ünnepi megnyitó beszédében Székely Tibor, a vágta főkapitánya.

A nyitóceremónia után azonnal el is indult a verseny. Először a kishuszárok szálltak lóra. Vajdaságból Hoffmann Evelin képviselte Temerint. Ötödikként futott be a célba, így ő nem jutott tovább a középdöntőbe

Ezután pedig már a Nemzeti Vágta lovasai szálltak nyeregbe. Gyömrő lovasa, a szabadkai Bálint Denisz megnyerte a második előfutamot, így ő bejutott a vasárnapi középdöntőbe. Az Adorján színeiben versenyző Szőke Tamás negyedikként végzett, számára véget ért a verseny. A Bácsfeketehegyet képviselő Cékus Noémi ötödik lett saját előfutamában, a tavalyi Nemzeti Vágta győztese, a Temerint képviselő Nagy Arnold azonban idén is formában van, ő is elsőként futott be a célba: „Nehéz volt, gyors volt a verseny, de törekedtünk, hogy megnyerjük, és hála Istennek sikerült is.” Arnold ugyanakkor azt mondja, évről-évre erősebb a mezőny a Nemzeti Vágtán, hatalmas a nyomás rajta a címvédés miatt, de ő és a lova fel vannak készülve: „Készen állunk, mert mégiscsak muszáj megnyerni, a döntőben kell lennünk.”

Ha Nagy Arnold ismét megnyerné a Nemzeti Vágtát, az már csak hab lenne a tortán – fogalmazott Bunford Tivadar. A Vajdasági Vágta egyik szervezője ugyanakkor hozzátette, már csak az, hogy idén 9 vajdasági lovas vesz részt a Nemzeti Vágtán, elégedettségre ad okot. „Valamire rátapintottunk. Nyolc évvel ezelőtt valamit elkezdtünk csinálni a Vajdaságban, ami úgy nézem, hogy jó irányba halad, és amire büszkék lehetünk itt a Hősök terén. Ez egy nagyon jó érzés” - mondta Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány elnöke.

A további előfutamokban Topolya lovasa, Cékus Árpád elsőként futott be lovával, a másik előfutamban pedig Oromhegyes lovasa Ördög Alen lett az első, a második helyen pedig Szabadka lovasa, a Vajdasági Vágta győztese, Gulyás Szabolcs futott be lovával a célba. Tehát bőven lesz kinek szurkolni a középdöntőkben, és reméljük a döntőben is.

A Nemzeti Vágtát minden évben a magyar történelem egy kiemelkedő huszáralakja emlékének szentelik. Idén Kazinczy Lajos, az 1848-49-es szabadságharc vértanúja előtt tiszteleg a versenysorozat. Kazinczy Ferenc 29 éves fia részt vett a pákozdi csatában, majd a szabadságharcban végsőkig harcolva csak az utolsók között tette le a fegyvert. A fiatal honvédot 1849. október 25-én végezték ki Aradon, a 15. aradi vértanúként emlékezik rá a történelem.

A délutáni órákban az idei versenysorozat előfutamait tartották meg, de sor került a fogatvágta és a kocsitoló verseny előfutamaira is. Este a versenypályán a különleges hortobágyi méneshajtást követheti figyelemmel a közönség. Vasárnap sor kerül a további versenyekre, a középdöntőkre, valamint a nemzetközi futam és a Nemzeti Vágta döntőjére.

Nemzeti Vágta
Budapest
Magyarország

Most

11:26, Frissítve: 11:32

Új nevet kap Csongrád-megye

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden.

Népszerű

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.