Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megkezdődött a 12. Nemzeti Vágta Budapesten

2019-10-19
19:30
2019-10-19
20:59
Forrás
Pannon RTV, MTI
Nagy Arnold címvédő a mai előfutamon sikeresen győzedelmeskedett, ami azt jelenti, hogy a Temerint képviselő vajdasági lovas és Fantázia lova biztosan ott lesznek a holnapi középfutamon.

4 vajdasági település lovasa is bejutott a 12. Nemzeti Vágta középdöntőjébe. Mellettük pedig a szintén vajdasági, ám a magyarországi Gyömrőt képviselő versenyző is megnyerte előfutamát. A ma kezdődött rendezvényre több ezren látogattak ki már az első napon. A Nemzeti Vágtát minden évben a magyar történelem egy kiemelkedő huszáralakja emlékének szentelik. Idén Kazinczy Lajos, az 1848-49-es szabadságharc vértanúja előtt tiszteleg a versenysorozat.

Díszfelvonulással, koszorúzással, majd a Nemzeti Vágtán résztvevő települések képviselőinek ünnepélyes fogadalomtételével kezdődött a 12. Nemzeti Vágta Budapesten. A Hősök terén 72 magyarországi és határon túli település lovasai tettek fogadalmat. A tizenkét éves Nemzeti Vágtának köszönhetően a lovakról, lovasokról, lóversenyegekről, huszárokról és hagyományőrzőkről szóló kifejezések ismét bekerültek a közbeszédbe és többé nem idegenek már gyermekeink számára - fejtette ki ünnepi megnyitó beszédében Székely Tibor, a vágta főkapitánya.

A nyitóceremónia után azonnal el is indult a verseny. Először a kishuszárok szálltak lóra. Vajdaságból Hoffmann Evelin képviselte Temerint. Ötödikként futott be a célba, így ő nem jutott tovább a középdöntőbe

Ezután pedig már a Nemzeti Vágta lovasai szálltak nyeregbe. Gyömrő lovasa, a szabadkai Bálint Denisz megnyerte a második előfutamot, így ő bejutott a vasárnapi középdöntőbe. Az Adorján színeiben versenyző Szőke Tamás negyedikként végzett, számára véget ért a verseny. A Bácsfeketehegyet képviselő Cékus Noémi ötödik lett saját előfutamában, a tavalyi Nemzeti Vágta győztese, a Temerint képviselő Nagy Arnold azonban idén is formában van, ő is elsőként futott be a célba: „Nehéz volt, gyors volt a verseny, de törekedtünk, hogy megnyerjük, és hála Istennek sikerült is.” Arnold ugyanakkor azt mondja, évről-évre erősebb a mezőny a Nemzeti Vágtán, hatalmas a nyomás rajta a címvédés miatt, de ő és a lova fel vannak készülve: „Készen állunk, mert mégiscsak muszáj megnyerni, a döntőben kell lennünk.”

Ha Nagy Arnold ismét megnyerné a Nemzeti Vágtát, az már csak hab lenne a tortán – fogalmazott Bunford Tivadar. A Vajdasági Vágta egyik szervezője ugyanakkor hozzátette, már csak az, hogy idén 9 vajdasági lovas vesz részt a Nemzeti Vágtán, elégedettségre ad okot. „Valamire rátapintottunk. Nyolc évvel ezelőtt valamit elkezdtünk csinálni a Vajdaságban, ami úgy nézem, hogy jó irányba halad, és amire büszkék lehetünk itt a Hősök terén. Ez egy nagyon jó érzés” - mondta Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány elnöke.

A további előfutamokban Topolya lovasa, Cékus Árpád elsőként futott be lovával, a másik előfutamban pedig Oromhegyes lovasa Ördög Alen lett az első, a második helyen pedig Szabadka lovasa, a Vajdasági Vágta győztese, Gulyás Szabolcs futott be lovával a célba. Tehát bőven lesz kinek szurkolni a középdöntőkben, és reméljük a döntőben is.

A Nemzeti Vágtát minden évben a magyar történelem egy kiemelkedő huszáralakja emlékének szentelik. Idén Kazinczy Lajos, az 1848-49-es szabadságharc vértanúja előtt tiszteleg a versenysorozat. Kazinczy Ferenc 29 éves fia részt vett a pákozdi csatában, majd a szabadságharcban végsőkig harcolva csak az utolsók között tette le a fegyvert. A fiatal honvédot 1849. október 25-én végezték ki Aradon, a 15. aradi vértanúként emlékezik rá a történelem.

A délutáni órákban az idei versenysorozat előfutamait tartották meg, de sor került a fogatvágta és a kocsitoló verseny előfutamaira is. Este a versenypályán a különleges hortobágyi méneshajtást követheti figyelemmel a közönség. Vasárnap sor kerül a további versenyekre, a középdöntőkre, valamint a nemzetközi futam és a Nemzeti Vágta döntőjére.

Nemzeti Vágta
Budapest
Magyarország

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.