Ugrás a tartalomra
Pixabay

Megkezdődött az előrehozott parlamenti választás kampánya Koszovóban

2019-09-25
10:34
Forrás
MTI
A szavazópolgárok 1060 jelölt közül választhatnak október 6-án.

Száz képviselői hely az albánoknak jár, míg 10-10 garantált mandátumot kapnak a szerbek és a többi kisebbség tagjai. Az állampolgárok közvetlenül a jelöltekre szavazhatnak és legfeljebb ötöt választhatnak közülük. 1,9 millió koszovói állampolgár élhet választási jogával. Az előrehozott választásra azért van szükség, mert Ramush Haradinaj miniszterelnök július közepén lemondott, ugyanis a koszovói háborús bűnöket vizsgáló hágai székhelyű különleges bíróság gyanúsítottként idézte be. Az ország 2008-ban kikiáltott függetlensége óta minden választás előrehozott volt, a legrövidebb megbízatási ideje éppen a mostani kormánynak volt, 28 hónap után kell újra voksolniuk az állampolgároknak.

szavazás
Ramush Haradinaj

Most

12:48

Elhunyt Dave Prowse

Meghalt Dave Prowse, aki Darth Vadert is játszotta a Csillagok háborúja eredeti trilógiájában – írja a BBC.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.