Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Megkezdődött a szavazás a montenegrói elnökválasztáson

2023.03.19
07:44
2023.03.19
12:12
Forrás
MTI
Montenegróban hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, ezzel megkezdődött az elnökválasztás a nyugat-balkáni országban.

A valamivel több mint 542 ezer, szavazati joggal rendelkező montenegrói állampolgár hét jelölt közül választhat.

A közvélemény-kutatások eredményei alapján a legtöbb szavazatra a hivatalban lévő elnök, Milo Đukanović, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje számíthat, ám a várakozások szerint nem tudja megismételni az öt évvel ezelőtti sikerét, amikor már az első fordulóban győzni tudott.

A felmérések szerint a további hat jelölt közül a legtöbb szavazatot Andrija Mandić, a szerbbarát Demokratikus Front (DF) jelöltje, Aleksa Bečić, a Demokratikus Montenegró vezetője, vagy Jakov Milatović, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje szerezheti meg.

Amennyiben egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie a szavazatok ötven százalékánál eggyel több voksot, akkor április 2-án meg kell szervezni a második választási fordulót, amelyben az a két jelölt méreti meg magát, aki a legtöbb szavazatot kapta.

A választópolgárok 20 óráig adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények 22 óra körül várhatók, a végleges eredményeket pedig az urnazárást követően 96 órán belül közlik.

Montenegró
elnökválasztás

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.