Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Megteltek az észak-boszniai befogadótáborok

2019-02-11
10:20
2019-02-11
17:38
Forrás
Pannon RTV
Az 1500 férőhelyes bihaći Bira gyárcsarnokban már csaknem 2500-an vannak elszállásolva.

A helyi rendőrség közleménye szerint a jövő hét végéig felszámolhatják az Una-Sana kanton területén lévő ideiglenes befogadótáborokat, amennyiben ezek működtetését és a migránsok mozgását nem vonja ellenőrzés alá Bosznia-Hercegovina védelmi minisztériuma. A legnagyobb gondot a bihaći Bira gyárcsarnok jelenti. 1500 férőhelyen már csaknem 2500-an vannak elszállásolva.

Bihać valóban megtelt migránsokkal. Ezt bizonyítja az is, hogy az egykori Bira gyárcsarnokában, ahol már több mint kétezren tartózkodnak, nem férnek be többen. Sokan kinn rekedtek. Egy kisebb csoport vasárnap délelőtt tüzet gyújtott a csarnokhoz tartozó udvarban. Ott melegedtek, egyelőre ott maradtak, mert nem tudtak hol elhelyezkedni.

A Franciaországba tartó pakisztáni fiatalok Szarajevóból érkeztek. A bosnyák fővárosban állítólag azt mondták nekik, menjenek Bihaćba, onnan meg majd könnyen átjutnak Horvátországba. A most érkezőknek azonban már nincs hely a befogadóközpontban: „Tegnap este jöttünk ide, és nem engedtek be bennünket. Most pedig itt vagyunk kinn, az éjszaka is itt aludtunk, és nagyon hideg van.”

A Bira gyárcsarnokban elszállásolt illegális bevándorlók száma elérte a 2500-at, ami ezerrel több a befogadótábor tényleges kapacitásánál. Legtöbben, mintegy 1200-an pakisztániak. A rendőrség korlátozta a migránsok mozgását, a városközpont irányába nem engedik őket, csak a legközelebbi benzinkútig, illetve boltig, valamint a városból kivezető út irányába. Bihaćból elmehetnek, de a városközpontba nem mehetnek be, panaszolta egy bangladesi bevándorló: „A rendőrökkel van gondunk. Azt mondják, menjünk a táborba. Ha kimegyünk a táborból, a rendőrség problémázik. Az afgánok meg a pakisztániak verekszenek, azért küldenek mindenkit vissza.”

Egyre súlyosabb problémát okoznak a feltorlódott migránsok Bosznia-Hercegovina északi részén. A hatóságok hiába kértek már többször is segítséget. Az Una-Sana kanton válságtörzsének a kormányhoz intézett ultimátuma ezen a héten lejár. Ha nem születik megoldás, akkor felszámolhatják a kanton területén lévő ideiglenes befogadótáborokat, a bevándorlókat pedig buszokkal Szarajevóba szállítják.

Bosznia-Hercegovina
migránsok
Bihać

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.

Saját felelősségünkre utazhatunk Görögországba

A szerbiai Köztársasági Egészségbiztosítási Alap arra figyelmeztet, hogy ha a görög partoknál egy szerbiai állampolgár megfertőződik koronavírussal, a kezelési költségeit nem állja az állam.