Ugrás a tartalomra
MTI/Illyés Tibor

Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort

2022.05.16
17:21
2022.05.16
20:44
Forrás
Pannon RTV, MTI
Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort a magyar Országgyűlés. A Fidesz elnökét 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében választották meg a képviselők.

A Fidesz elnökét - aki 2010 óta tölti be megszakítás nélkül a kormányfői tisztséget - 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében választották meg a képviselők. Ezzel a miniszterelnök újból hivatalba lépett.

Beszédében a határon túli magyarságot arról biztosította, hogy továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására.

Megválasztása után tartott beszédében kiemelte, a magyar demokrácia három évtizedes történelmében soha egyetlen pártra nem szavaztak annyian, mint most a Fidesz–KDNP-re. Hozzátette, látja az újraéledő nemzeti összetartozás lelki és fizikai lenyomatait Kárpát-medence-szerte.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Ez nemcsak a határon túl élő magyaroknak jó, de erősíti az egyetemes magyarságot és erősíti az anyaországot is. A határon túli magyarok számíthatnak ránk. Lankadatlanul folytatjuk nemzetegyesítő munkánkat.”

MTI/Illyés Tibor

A következő évtized legfontosabb feldatának nevezte Orbán Viktor, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, valamint megvédje az ország békéjét és biztonságát. Elmondta, a háború Magyarország szomszédjában még hosszú ideig és "józan ésszel nehezen felfogható mennyiségű" fegyverrel folytatódni fog és állandó biztonsági fenyegetést jelent az országra.

Orbán Viktor azt mondta, felfogása szerint aki fegyvert szállít, "fél lábbal már benne is van a háborúban". Úgy fogalmazott, "mi a béke mellett állunk, a béke épít, a háború rombol", ezért azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk. Jelezte, ki fog tartani álláspontja mellett.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Ha egy ország hadserege gyenge, katonái nem harcképesek, népe pedig nem akarja megvédeni magát, akkor azt az országot fogják először megtámadni. Sárkány ellen sárkányfűre van szükség. A sárkányfüvet magyar honvédségnek hívják, amelyet megerősíteni, valódi véderőt kifejteni képes hadsereggé alaktani a legsürgetőbb feladat.”

MTI/Koszticsák Szilárd

A történelmi egyházak által fenntartott intézmények segítését, valamint a nemzetegyesítés "lankadatlan" folytatását is ígérte Orbán Viktor. Közölte, a következő kormány különösen számít a történelmi egyházak híveinek közösségeire, amelyek létezése önmagában is nagy érték Magyarországnak.

Biztosítani fogjuk az evangélium hirdetéséhez szükséges feltételeket, a szabadságot és az egyházak tiszteletét - mondta.

Hozzátette, látják az egyházi iskolák, kórházak, idősotthonok utáni növekvő igényt, ezek segítése a kormány munkájának fontos része lesz.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy látja az újraéledő nemzeti összetartozás lelki és fizikai lenyomatait is szerte a Kárpát-medencében. Ez nemcsak a határon túl élő magyaroknak jó, de erősíti az egyetemes magyarságot és az anyaországot is - mondta.

A határon túli magyarok számíthatnak ránk, lankadatlanul folytatjuk nemzetegyesítő munkánkat - jelentette ki.

MTI/Máthé Zoltán

Magyarország nem fogad el olyan gazdasági intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök újraválasztása után az Országgyűlésben.

Orbán Viktor azt mondta: Brüsszel nap mint nap visszaél a hatalmával, és "csupa olyasmit akar ránk kényszeríteni, ami nekünk rossz és tőlünk idegen". Hozzátette: Magyarország "az élni és élni hagyni elv" jegyében "toleranciaajánlatot" tett a migráció, a gender és legutóbb az olajembargó ügyében is, azonban ezeket visszautasították.  "De mi továbbra sem adjuk fel a határok védelmét, nem bontjuk le a kerítést és nem engedünk be migránsokat, megvédjük a családjainkat, a genderaktivistákat nem engedjük be az iskoláinkba, nálunk az apa férfi, az anya nő, gyerekeinket pedig hagyják békén, kitartunk Magyarország békéje és biztonsága mellett, és nem fogadunk el olyan gazdasági intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat" - jelentette ki a miniszterelnök. Leszögezte: Magyarország az Európai Unió tagja, és érdeke, hogy a következő évtizedben az is maradjon.

Nehéz körülmények közepette is vállalom, hogy Magyarország előre fog menni és nem hátra - részletezte az újraválasztott magyar miniszterelnök.

Kijelentette: a most megalakítandó kormány vállalása az, hogy a kibontakozó európai válság idején is megőrzi a legfontosabb eredményeket, és nem adja fel a fontos célokat. "Megvédjük a teljes foglalkoztatottságot, megvédjük a családtámogatásokat, vállalom, hogy megvédjük a nyugdíjak értékét, a rezsicsökkentést is"- hangsúlyozta.

Orbán Viktor egyébként 2010 óta tölti be megszakítás nélkül a magyar kormányfői tisztséget. 1998, 2010, 2014 és 2018 után most ötödször választották meg Magyarország kormányfőjévé.

Orbán Viktor

Most

13:30

A mellrákszűrés életet menthet

Továbbra is lehet jelentkezni a HPV elleni védőoltás felvételére Szabadkán, ahogy a bajmoki mammográfiai vizsgálatokra is. A mellrákszűrésre eddig több mint 500 nő jelentkezett.
11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.